BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.435,52
HABER /  GÜNCEL

Cetvelle sınır çizenler Ortadoğu’ya bakınca petrol görüyor

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türk vatandaşlarına hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alman basınında çıkan haberlerle ilgili, “Ort...

Abone ol

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türk vatandaşlarına hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alman basınında çıkan haberlerle ilgili, “Ortadoğu’da 100 yıl önce cetvelle sınır çizenler, oraya baktıklarında sadece petrol görüyorlar” dedi.
Başbakan Erdoğan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) 10. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Albert-Schulz Salonu’nda binlerce Türk vatandaşına seslendi. Başbakan Erdoğan, “Tam 1 hafta sonra 28 Haziran’da çok çok önemli bir yıl dönümünü idrak edeceğiz. 100 yıl önce 28 Haziran 1914’te Avusturya veliahdı Ferdinand, Saraybosna’da bir suikast sonucu öldürüldü. Ardından 1. Dünya Savaşı başladı. Almanya ve Avusturya, Osmanlı Devleti’yle birlikte 1. Dünya Savaşı’na girdik. 1918’de savaşın sona ermesiyle birlikte hem Balkanlar’da hem Ortadoğu’da sınırlar yeniden çizildi. Ancak öyle sınırlar yaptılar ki, Ortadoğu’ya öyle bir nifak tohumu ektiler ki 100 yıl boyunca o bölgede kan durmadı, gözyaşı durmadı, acı dinmedi. İşte bugünlerde 100. yıl dönümünde dahi Ortadoğu’da kardeş kanı akmaya devam ediyor. Ortadoğu’da 100 yıl önce cetvelle sınır çizenler, oraya baktıklarında sadece petrol görüyorlar. Ama biz Ortadoğu’ya baktığımızda petrol görenlerden değiliz ve asla olamayız. Biz Ortadoğu’ya baktığımızda insan görüyoruz insan. Oraya baktığımızda kardeşlerimizi görüyoruz. Biz Ortadoğu’ya baktığımızda bir medeniyetin izlerini, ilmin, irfanın, hikmetin iklimini görüyoruz. Biz Ortadoğu’ya baktığımızda birileri gibi petrol değil Hazreti Ali’nin, Hazreti Hüseyin’in, Hasan’ın hatırasını görüyoruz. Sultan Alparslan’ı, Kılıçarslan’ı, Nureddin Zengi’yi, Selahaddin Eyyübi’yi, Yavuz Sultan Selim’i, Medine kahramanı Fahrettin Paşa’yı görüyoruz. Türkiye’de ana muhalefet partisinin, CHP’nin genel müdürü Ortadoğu’yla ilgili her cümlesinde orayı bataklık olarak tarif ediyor. Zannedersiniz ki Tunceli’de doğup büyümedi. Zannedersiniz ki burada Viyana’da doğdu. Paris’te yetişti. Kestane çıkmış kabuğunu beğenmemiş. Biz kimliğini inkar edenlerden olmadık ve olmayız. Biz tarihinden ve vicdanından, vicdanına dayalı olarak ecdadından utananlardan olmadık ve olmayız. Almanya’da da doğsak, Avusturya’da da doğsak kimliğini, kültürünü, kendi dilini bilen, çocuklarına da bu değerlerle gerekli olan eğitimi-öğretimi veren, onları o şekilde yetiştiren asil bir milletiz” şeklinde konuştu.(İHA)