BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Cemaatten olay diziye tepki var!

İsmailağa Cemaati'nin önde gelen isimlerinden Saadettin Ustaosmanoğlu Muhteşem Yüzyıl için ilginç niteleme yaptı...

Abone ol

Saadettin Ustaosmanoğlu, TEKE TEK'te, son günlerde çok tartışılan televizyon dizisisi Muhteşem Yüzyıl ile ilgili olarak konuştu: "İnsanlar bu filmi izleyeceklerine Tarkovsky filmleri izlesinler, onlar İslamiyet'e daha yakın"

İsmailağa Cemaati lideri Şeyh Mahmud Ustaosmanoğlu'nun yeğeni Saadettin Ustaosmanoğlu, TEKE TEK'te Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı. Cemaatin yapısı ve ilk bölümüyle büyük tartışmalar yaratan Muhteşem Yüzyıl dizisine cemaat penceresinden nasıl bakıldığıyla ilgili konuşan Ustaosmanoğlu, "Şimdi ben kızanlara da hak vermiyorum, kızmayanlara da. Bu hadisenin nasıl bir zemine oturtulması gerektiği anlaşılmazsa yorum yapılamaz. İnsanlar bu filmi izleyeceklerine Tarkovsky'nin filmlerini izlesinler. Tarkovsky'nin filmlerinde İslamilik yoktur ama insanilik vardır. İnsani yönleriyle İslamiyet'e daha yakındır" dedi.

KANUNİ TENKİT EDİLECEKSE ONU BİZ YAPIYORUZ

Ustaosmanoğlu, "Kanuni eğer tenkit edilecekse onu biz yapıyoruz zaten. Bozulma devrimiz Kanuni'den başlar fakat bu fuhuş anlamında değildir. Kanuni'nin hatası zaten ilk defa Şeyhülislam'a karşı kanun ithaf etmesiyle olur. Orada sendeleme oldu" diye konuştu.

"Hareme kim girmiş?" diyen Ustaosmanoğlu, şöyle devam etti: Harem'de yaşamış bir kadının belden aşağı hikayesiyle bu insanların haysiyetiyle oynamayın. Cinsel hayat 'has oda'ya aittir ve orayı kimse bilmez. O zaman 'Ben hayalimi oynattım' diyorlar. 'O zaman ben de size atfen hayalimi oynatıyorum şöyle şöyle hayalim var' derseniz incitmiş olmaz mısınız? 'Ben hayalimi oynattım' diyor ya, ben Malatya'daydım. Orada bir heykel gösterdiler, Atatürk heykeli, yanında bir çıplak adam heykeli, daha sonra yaprakla kapatmışlar. Şimdi ben desem ki, 'Atatürk'ün yanında şöyle bir heykel olduğu için şöyle şöyle şöyle.' Bundan çok sayıda insan incinmez mi?"

MUHTEŞEM YATAK ODASI

"Muhteşem Yüzyıl deniyor, Muhteşem Süleyman deniyor, fakat muhteşemlikle ilgili hiçbir şey yok burada. Sadece yatak odası. Ben aldırış etmedim ama bu milletin kökleriyle ilgili bir sıkıntısı var" diyen Ustaoğmanoğlu, "Meral Okay diyor ki, 'İki senede bu duruma ulaştım.' Osmanlı tarihini bilmek için Müslüman olmayan biri, Müslümanlıkla yaşamayan biri, iki senede Osmanlı tarihini o günden bugüne taşıyabilir mi?" dedi.

KADINLAR İSLAMİYETTE ÖNEMLİ

Cemaatin kadınlara bakışına değinen Ustaosmanoğlu, "Kadınlar İslamiyet'te önemli. Kadın mevzusu çok pespaye hale gelmiş durumda. İstatistikler var, Avrupa'da kadın dövme sayısı daha fazla. Buradan anlıyoruz ki Müslümanlar Müslüman oldukları için değil, olamadıkları için kadınlarını dövüyorlar. Peygamberimiz kadınlarından bir tanesine vursaymış sünnet olurmuş, vurmamış hatta kırmamış" dedi.