BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.241,49
HABER /  GÜNCEL

Cemaatin dokunulmaz polisi Erdoğan'ı haklı çıkardı!

Dink cinayeti davasının kilit isimlerinden dönemin İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek ne ifade verdi?

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cemaate yönelik söylediği "Eğitimden, hizmetten, himmetten bahseden yapının birtakım kirli cinayetlere, faili meçhul cinayetlere dahi bulaştığını işte bugünlerde görüyoruz" açıklaması gözleri Hrant Dink cinayetine çevirmişti.

Dink cinayetinin kilit isimlerinden olan ve adı 'cemaatin dokunulmaz polisi' olarak anılan Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in verdiği ifadeler Erdoğan'ın iddiasını güçlendirdi.

Gazeteci Alper Görmüş'ün Al Jazeera'ya hazırladığı yazı dizisinde aktardığı istihbarat raporları ve Ramazan Akyürek'in ifadesine göre Dink cinayetinin ne zaman, nasıl ve kim tarafından işleneceğine ilişkin istihbarat emniyete ulaşmıştı. Ancak Akyürek bu istihbaratı emniyet genel müdürlüğüne tam olarak aktarmadı. 

İşte Akyürek'in ifadesinden öne çıkan bölümler ve Dink cinayeti öncesi hazırlanan istihbarat raporunun detayları:

RAPORDA TEK TEK ANLATILMIŞ

Söz konusu rapor, cinayetin işlenmesinden (19 Ocak 2007) yaklaşık bir yıl önce 15 Şubat 2006’da Trabzon Emniyeti’nde istihbarat elemanı olarak çalışan polis memuru Muhittin Zenit tarafından Trabzon İstihbarat Şube Müdürü (bugün Emniyet Genel Müdürlüğü - EGM İstihbarat Dairesi Başkanı) Engin Dinç’e sunulmuştu.

Raporu savcı Yusuf Hakkı Doğan şöyle anlatmıştı:

“Soruldu: Trabzon’da Muhittin Zenit tarafından düzenlenen F4 raporunun birinci paragrafında Dink’e karşı büyük bir eylemde bulunulacağı söyleniyor... İkinci paragrafta Dink’in öldürüleceği yazılı... Üçüncü paragrafta eylemciler(in) eyleme giderken baz istasyonlarının takibine takılmamak için cep telefonlarını yanlarında götürmeyecekleri, köyde bırakacakları (belirtiliyor)... Dördüncü paragrafta silahı köyden temin edecekleri (yazılı)... Beşinci paragrafta raporu düzenleyen memurun değerlendirmesi var, ‘bu kişiler kafaya koydukları eylemi yaparlar, bu haberin önemsenmesi gerekiyor’ deniyor.”

DOKUNULMAZ POLİS SORGUDA NE DEDİ?

Ramazan Akyürek ise sorgusunda "Bu rapor size sunuldu mu?" sorusuna verdiği yanıt şöyle:

“Bu rapor bana sunuldu. Esasında birinci paragrafta yer alan ses getirici eylem ve son paragrafta bu kişiler kafaya koydukları eylemi yaparlar şeklindeki bilginin İstanbul’a aktarıldığı açıktır.”

ÖLDÜRÜLECEĞİ BİLGİSİNİ NİYE YAZMADI?

Akyürek’in cevabı:

“Ben esasen bu detayları hatırlamıyorum. Hrant Dink’e yapılacak eylem ile ilgili olarak o dönemde istihbarat müdürü olan Engin Dinç yazıdan ayrıca İstanbul istihbarat şube müdürlüğü ile konunun paylaşıldığını söyledi. Biz o yazıda Hrant Dink’in öldürüleceği kelimesi üzerinde durmadık, zaten ses getirecek bir eylem denildiğinde aynı şeyi anladık.”

AYNI SORU YENİDEN SORULUNCA...

Alper Görmüş'ün aktardığı ifadelere göre, savcının aynı soruyu ikinci kez sorması üzerine Akyürek’in topu İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'e attı:

“Bu soruya en sağlıklı cevabı o dönemde Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan ve bu dönemde de İstihbarat Daire Başkanı olan Engin DİNÇ verebilir.”

CEMAATİN DOKUNULMAZ POLİSİ RAMAZAN AKYÜREK KİMDİR?
Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Ramazan Akyürek'ün cemaatle bağlantısı eski İstanbul Valisi Erol Çakır'ın Akyürek'in siciline yazdığı notla günyüzüne çıkmıştı.

Akyürek, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaptığı dönemde siciline dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır tarafından, "Fethullah Gülen Cemaati'ne mensup. Dikkat edilmesi gereken bir isim" notu düşülmüştü.

O CİNAYETLERLE ADI ANILDI

Ramazan Akyürek'in sicilindeki bir diğer kara olay ise Trabzon Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemde Rahip Santoro cinayetinin meydana gelmesi.

Bir diğer şaibeli dosya ise Mc Donalds bombalamasından sonra bombalama olayında aktif rol oynayan Erhan Tuncel'i suç dosyasından çıkartarak emniyete ajan yaptığı yönündeki iddialar.

TEFTİŞ KURULU'NA ATANMIŞTI

Hrant Dink cinayeti olduğu sırada İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yürüten Ramazan Akyürek, bu cinayette "İhmal ve kusurları" bulunduğu yönündeki iddialara rağmen uzun süre görevinden alınmamış, daha sonra Teftiş Kurulu Başkanlığı görevine getirilmişti.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası İstanbul Emniyeti'ne sıçrayan depremle Akyürek, Teftiş Kurulu'ndaki görevinden alınmış ardından yargı yoluyla yeniden görevine dönmüştü. Akyürek, Dink cinayetiyle ilgili yeniden yargılama kararı alınması sonrası ifade vermişti.