BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Caner'in ölmeden önceki son bakışları

Organ nakli yapılamadığı için hayatını kaybeden 5 yaşındaki Caner İme, herkesi üzüntüye boğdu...

Abone ol

Organ nakli olamadığı için hayatını kaybeden 5 yaşındaki Caner İme, herkesi üzüntüye boğdu.

Konya'da kalp kası fonksiyonlarından birinin gelişmemesi nedeniyle yaklaşık 2 yıldır tedavi gören 5 yaşındaki Caner İme, kalp naklinin gerçekleşmesi için sevinçle Ankara'da bir hastaneye gitti. Fakat doku uyumu sağlanmadığı için nakil gerçekleşmedi, minik Caner'de ertesi gün hayatını kaybetti.

Günlük yevmiyeli işlerde çalışan 47 yaşındaki Mehmet İme ve ev hanımı 42 yaşındaki Kibar İme'nin 5 çocuğundan en küçüğü olan Caner İme, iki yıl önce aşırı öksürük ve terleme nedeniyle Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan kontrollerin ardından o dönem Selçuk Üniversitesi'ne bağlı olan Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Burada yapılan tetkiklerde Caner'in kalp kası fonksiyonlarından birinin gelişmediği için kalp yetmezliği teşhisi konuldu.

SEVİNÇLE KALP NAKLİ OLMAYI BEKLEDİ, AMA HAYATINI KAYBETTİ

Yaklaşık iki senedir kalp nakli olmayı bekleyen Caner, Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın yakınlarının organlarını bağışlaması üzerine kalp nakli için Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Minik, Caner, sevinçle kalp nakli olmayı beklerken, yapılan tetkiklerde bağışlanan kalple dokumu uyumu sağlanmadığı için nakil gerçekleşmedi. Caner de, ertesi (14 Şubat) günü sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. 

SEVİNÇLE ANKARA'YA GİTMİŞTİK

Oğlunun ölümüyle yıkıldıklarını belirten anne Kibar İme,'' Sevinçle Ankara'ya gitmiştik. Umutluyduk. Ama doku uyumu sağlanmadığı için nakil gerçekleşmedi. Ertesi gün sabah saatlerinde oğlum hayatını kaybetti. Oğlumun acısı yüreğimden çıkmıyor. O yüzden başka çocukların ölmemesi için organ bağışının artması gerekir.''dedi.

CANERLER ÖLMESİN

Organ naklinin son derece önemli olduğunu belirten Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Pediatri Çocuk Kardioloji Ana Bilim Dalı Başkanı Pof. Dr. Sevim Karaaslan ise şunları söyledi:

" Caner'i maalesef organ nakli olamadığı için Ankara Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kaybettik. Burda organ nakli için Ankara'ya göndermiştik. Kalbin pompalama gücünün kaybolması ve malesef geleneksel tedavi dediğimiz kalbin kasılmasını arttıracak ilaçlara artık cevap vermeyecek hale gelmişti. Yaşaması için tek çare organ nakliydi. Fakat nakil olamadığı için Caner'i kaybettik. Organlar, kişiler öldükten sonra hiç bir işe yaramıyor. Toprak altında organlar çürümektense canlı bir bedende yaşaması çok daha faydalı. En azından başka bir bedene hayat veriyor. Başka bir bedende yaşıyor. Organ nakli yapılamadan ölen pek çok çocuk ve gençler var. Bu yüzden organ nakilinin Türkiye'de daha da fazla olması gerekiyor. Vatandaşların bu konuda bilinçlendirmek gerekiyor."