BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Bulgaristan sınırı bakın neden kapandı?

Bulgaristan'la geçiş belgesi krizinde sıkıntı büyüyor. Geçiş belgesi olan Türk TIR'lara bile giriş izni verilmiyor. Gıda yükleri bozulmuş durumda

Abone ol

Kapıkule Sınır Kapısı'nda, günlerdir, yol geçiş belgesi sorunu nedeniyle bekletilen Türk TIR’larındaki gıda ürünleri bozuldu.

Bozulan ürünlerin dondurulmuş ürünler, balık, sebze ve çiçekler olduğu belirtildi.

SINIR BU BELGE YÜZÜNDEN KAPANDI

Bulgaristan'ın iki ülke arasındaki anlaşmalar gereği vermesi gereken 250 bin yol geçiş belgesinden bu güne kadar  5 binini vermesi yüzünden Türkiye plakalı TIR'lar bu ülkeden geçiş yapamıyorlar.

GEREKÇE TÜRKİYE'NİN UYGULADIĞI DENETİM Mİ?

Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener'e transit geçiş belgelerinin verilmemesinin altında Türkiye'nin transit kolaylığa sağlayan UBAK belgeli TIR'lara uyguladığı denetim var.  Derneğin Genel Başkan Yardımcısı Ergün Bileni  Türkiye'ye 125 bin geçiş belgesi vermesi gereken Bulgaristan'ın, çeşitli uydurma bahanelerle, önce 5 bin ardından 10 bin belge verdiğini dile getiriyor.

Bilen'e göre Bulgaristan Türk şoför ve nakliyecilere "kan kusturuyor":

"Bulgar nakliyeciler, ülkemiz nakliyecilerine karşı AB üyesi olarak kota ve vize gibi ek maliyetler olmadan elde tuttukları avantajlarla zaten Türkiye-Bulgaristan arasındaki taşımalarda yüzde 80 pazar payını elinde bulundurmaktadır. Bir başka deyişle, Türkiye'den Bulgaristan'a gerçekleşen 60 bin ihraç seferinden 50 bini Bulgar araçlarınca taşınmaktatadır. Bulgar tarafı, bununla yetinmeyerek, daha fazlasını istiyor. Bulgar yetkililer, Türk şoförlerini yıldırmak amacıyla Bulgaristan üzeri taşımalarımızda her türlü haksız yaptırımı uygulamakta, şoförlerimize ve nakliyecilerimize adeta kan kusturmaktadır."

TÜRKİYE DE BULGAR TIRLARINA İZİN VERMİYOR

Ulaştırma Bakanlığı da Bulgaristan'ın bu kararına karşılık Bulgar plakalı TIR’ların Türkiye’ye girişlerini durdurmuştu. Bulgaristan, elinde geçiş belgesi olan araçlara da izin vermiyor. TIR'lar kontak kapatmış bekliyor.

GIDA ÜRÜNÜ TAŞIYAN SÜRÜCÜLER SIKINTI YAŞIYOR

Dünya Gazetesinden Dürdane Kırçuval'ın haberine göre, sürücüler büyük sıkıntı yaşıyor. TIR'larındaki ürünleri bozulan şoförler ne yapacaklarını şaşırmış durumda. TIR şoförü Veysi Şahin, Bulgaristan'a kabak götürdüğünü ama giriş yapamadığını belirterek, "Gıda ürünü taşıdığımızdan araçta bulunan ürünler bozuluyor. Bu konuda yetkililer bize sahip çıkarak bizlere yardım etsin" dedi.

"ÜRÜNLERİ ÇÖPE DÖKECEĞİZ"

Yurtdışına maydanoz taşıyan TIR şoförü Cemil Kapar da 6 günden beri beklediğini ifade ederek, taşıdığı ürünün ömrünün bittiğini söyledi. Kapar, "Bu ürün artık çöpe dökülecek, hangi kurum bu durumla ilgileniyorsa onlardan yardım bekliyoruz" diye konuştu.

SEVGİLİLER GÜNÜ İÇİN AVRUPA'YA ÇİÇEK GÖNDEREMEDİK

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu da sıkıntı yaşayan isimlerden biri. Bağdatlıoğlu sorunu şöyle anlatıyor:

"Transit geçiş belgesi sorunu nedeniyle dünyadaki sevgililere gidecek 5 milyon dal çiçek, gümrük kapısında bekliyor. Sektör birkaç milyon dolar zarar içinde. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türk çiçeklerinin Sevgililer Günü'ne yetişmesini temenni ediyoruz. Yetişmezse sektör zor durumda kalacak. Milyonlarca dal çiçeği bu günü planlayarak ürettik ancak şu an ne yapacağımızı bilmiyoruz."

Bağdatlıoğlu, ikinci plan olarak uçaklarla göndermeye çalışacaklarını ancak bunun maliyetinin yüksek olacağını vurguladı. Çiçek sektörünün Türkiye'ye yüzde 100 katma değer üreten bir sektör olduğuna işaret eden Bağdatlıoğlu, yeni üretilen çiçeklerin de seralarda ve depolarda bekletildiğini dile getirdi.

ULAŞTIRMA BAKANI: "KAPIKULE'DE YIĞILMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, üç gün önce gazetecilerin sorularını yanıtlarken bölgede Bulgaristan'ın tutumu üzerine bazı sorunlar yaşandığını söylemişti. Elvan, Bulgaristan tarafının ilk 6 ay için öngörülen 125 bin transit TIR geçişi kotasının sadece 15 binini gönderdiğini belirtmiş ve  bunların tamamının gönderilmesini müteakip Türkiye'nin kapıyı açacağını söylemişti.

Bulgar tarafından da konunun çözülmesine yönelik açıklamalar yapıldığını ifade eden Elvan, şunları kaydetmişti:

"Bizim amacımız kendi nakliyecilerimizi korumak. İhracatımızda ve taşımacılıkta şu anda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Kapıkule dışında Uluslararası Nakliyeciler Derneği ile işbirliği halinde İpsala Kapısını kullanıyoruz. Bunun yanı sıra Haydarpaşa üzerinden Ro-Ro seferleriyle İtalya'ya seferler söz konusu. Zonguldak'tan da Ro-Ro seferleri ile Ukrayna'ya seferler yapılıyor. TIR'larımız bu üç noktaya kanalize edilmiş durumda. Herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Saati saatine olayı takip ediyoruz. Bizim temennimiz de bunun kısa bir süre içerisinde çözülmesi. Öte yandan Kapıkule'de de ciddi bir yığılma söz konu değil."

EDİRNE VALİLİĞİ: "48 SAAT İÇİNDE ÇÖZÜLECEK"

Bu arada, bir açıklama yapan Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak, sorunun en geç 48 saat içinde çözüme kavuşmasını beklediklerini dile getirdi. Gümrüklerden Sorumlu Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak, "Bu bir duyumdur, inanıyoruz ki kısa zamanda çözümlenecektir. Kapıkule'den 30 Ocak'tan itibaren sistem durmuştur. Alternatif yollar kullanarak geçişler devam ediyor. Sanırım bakanlığın aldığı önlemler sayesinde, alternatif yollardan geçişler devam etmektedir" dedi.

BULGARİSTAN MESELEYİ AVRUPA'YA GÖTÜRÜYOR

Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski, Türkiye ile olan transit geçiş belgesi sorununun çözülmemesi halinde konuyu Avrupa Komisyonu'na taşıyacaklarını söyledi. Plamen Oreşarski, bir haftadır iki ülke arasında transit geçiş belgelerinin sayısı konusunda tartışma olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde bakanlar düzeyinde bir görüşmenin yapılacağını bildirdi.