BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,77
ALTIN 2.439,58
HABER /  DÜNYA

Bu ilde konut fiyatları patladı

Gümüşhane’de üniversitenin de etkisiyle son yıllarda artan nüfusla birlikte konut sayısında da artış yaşanırken, buna paralel fiyatlarda nor...

Abone ol

Gümüşhane’de üniversitenin de etkisiyle son yıllarda artan nüfusla birlikte konut sayısında da artış yaşanırken, buna paralel fiyatlarda normal rakamların üzerine çıktı.
Şehrin ortasından geçen Harşit çayının kenarındaki elma bahçelerinin kooperatiflere döndüğü Gümüşhane’de arazi kıtlığı yaşanınca bu kez kayalardan oluşan dağ yamaçları kırılarak konut yapılmaya başlandı. Günlerce iş makineleri ile kayaların kırıldığı şehirde yükselen konutlara paralel son yıllarda konut fiyatlarındaki artış ise vatandaşların ev sahibi olma arzusunu dizginlemedi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz günlerde açıkladığı rakamlara göre, il genelinde konut satışı 2013 yılının ilk 9 ayında 496 olarak gerçekleşti.
Beton fiyatlarının son 5 yıldır değişmediği Gümüşhane’de konut fiyatlarının üç yılda yüzde 90 oranında artmasına karşın yüksek kira fiyatları nedeniyle çok sayıda vatandaş ev sahibi olmak için bankalara akın ediyor. İl merkezindeki üniversite öğrencisi sayısının 8 bini geçmesiyle birlikte yaşanan konut sıkıntısının ardından konut yetersizliğini gören çok sayıda müteahhit bazı bölgelerde kentsel dönüşüme yönelik çalışma yaparken, Belediye Başkanlığı tarafından Mahmut Oltan Sungurlu caddesinde yaptırılan konutların ise hemen hemen tamamının satıldığı öğrenildi.

ÜÇ YIL ÖNCE 110 BİN LİRALIK DAİRE 210 BİN LİRAYA ÇIKTI
Şehirde emlakçılıkla uğraşan Lokman Yaşar, üç yıl önce kent merkezinde 90-110 bin lira arasında satılan 3+1 konutların bugün 140-210 bin liraya satıldığını, 2+1 konutların ise 70-80 bin liralardan 100-150 bin liralara çıktığını söyledi. Güneş gören evle görmeyen ev arasında 5 bin liralık fark olduğunu da kaydeden Yaşar, “Gün geçtikte Gümüşhane’de ev yapmak zor hale geliyor. Konut yapacak arazi kalmadı. Dağları taşları deliyoruz. Bu da otomatik olarak fiyatlara yansıyacak. Yani Gümüşhane’de konut fiyatları düşmeyecek artacak” dedi.
Yaşar, yaşanan fiyat artışının en büyük sebeplerinden birisinin yurt dışından veya il dışından gelen gurbetçilerin yüksek kira bedelleri nedeniyle yatırım amaçlı olarak Gümüşhane’de ev almaları olduğunu kaydetti.

EN ÇOK SATIŞ SON 3 AYDA OLDU
TÜİK’in 2013 yılı üçüncü çeyrek konut satış istatistiklerine tüm il genelinde toplamda yıl içerisinde 496 konut satılırken, satışın en fazla Temmuz-Eylül ayları arasında gerçekleştiği anlaşıldı. 2013 yılının ilk çeyreğinde 111 konut satılan Gümüşhane’de ikinci çeyrekte 148 ve üçüncü çeyrekte de yüzde 60 artışla 237 konut satışı gerçekleşti.
(İHA)