BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.439,35
HABER /  SAĞLIK

Bu havalara dikkat!

Isı geçişlerinin çok fazla yaşandığı mevsimlerde enfeksiyon riski artıyor.

Abone ol

Dr. Gökçe Kurt, ısı geçişlerinin çok fazla yaşandığı mevsimlerde enfeksiyonun daha çok görüldüğünü ifade etti.

Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Dr. Gökçe Kurt, ısı geçişlerinin çok fazla yaşandığı mevsimlerde enfeksiyonun daha çok görüldüğünü ifade ederek, yetişkinlere ve çocuklara uyarılarda bulundu.İHA’ya açıklamalarda bulunan Kurt, bu mevsimlerde en sık görülen enfeksiyonların baş ve boyun enfeksiyonları olan nezle ve grip olduğunu kaydetti.

HAVA GEÇİŞLERİNDE İNSANLAR KORUNAKSIZ OLUYOR

Dr. Kurt, ortak paylaşım alanlarında enfeksiyon bulaşlarının çok daha fazla arttığına dikkat çekerek, “Kış aylarında enfeksiyonlara daha fazla alışkınız. ‘Hava soğuk, üşüttüm, hasta olduk’ diyoruz. Bu zaten klasik bir laf. Çok sıcaklarda da enfeksiyon hücreleri fazla üremiyor. Yani yaz aylarında, çok çok sıcaklarda nadiren enfeksiyonlar görüyoruz. Genelde bunlar soğuk algınlığına, üşütmeye bağlı olan enfeksiyonlar oluyor ama hava geçişlerinde insanlar korunaksız oluyor. Yani sıcak aylardan çıkıp da soğuğa birden maruz kalındığında enfeksiyon daha fazla görülüyor. Ayrıca okullarda çocukların sürekli yan yana, dip dibe olduklarından dolayı enfeksiyon bulaşları çok daha çabuk artabiliyor. Okulların mevsim geçişlerinde açılmasından ve çocukların okullarda genelde kış aylarında bulunmasından dolayı ortak paylaşım alanlarında enfeksiyonlar bu yüzden biraz daha artıyor” dedi.

“HİJYEN KURALLARINA UYULMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Tavsiyelerde bulunan Kurt, “Özellikle çocuklarda hijyen kurallarına uyulması çok önemli. Sınıfların, sıraların temizliği muhakkak önemlidir. Mesela ben kendi çocukluğumu düşünüyorum ve bizim sıralarımızın silindiğini hiç hatırlamıyorum. Şimdiki şartları bilmiyorum ama kısacası okul hijyeni çok önemlidir. Çok sık enfeksiyon olan çocuklara grip aşısını öneriyoruz. Ailelerin bu konuda biraz uyanık olmaları gerekiyor. Ayrıca özellikle kış aylarında çocuklara ve yetişkinlere bol bol sebze meyve tüketmelerini tavsiye ediyoruz.”

Kurt, düşürülemeyen ateş, akıntının irin şeklinde gelmesi, boğaz ağrısının ileri seviyede olması ve şiddetli kulak ağrıları durumlarında hemen bir uzman doktora başvurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.