BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.437,24
HABER /  EKONOMİ

Borsa Başkanı'ndan şaşırtan açıklama

Yeni bankacılık düzenlemesiyle birlikte yetkileri kısıtlanacak olan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, olayın perde arkasını anlattı.

Abone ol

Bankacılık ve sermaye piyasalarında önemli değişiklikler getiren kanun tasarısı Meclis'e sunuldu. Bu tasarıyla birlikte, Borsa İstanbul (BIST) Başkanı İbrahim Turhan’a Aralık 2012’de yasalaşan Sermaye Piyasası Kanunu ile verilen yetkilerin önemli bir bölümü geri alınacak. Bu düzenlemeyi isteyen ise bizzat İbrahim Turhan...

Tasarıya göre,  borsa başkanına verilen “BIST Yönetim Kurulu Başkanı en yüksek icra amiri sıfatıyla şirketi idareye tek başına temsile yetkilidir” hükmü kaldırılacak. Hürriyet'ten Sefer Levent'e konuşan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, yasa değişikliğini kendilerinin istediğini söylerek mevcut düzenlemenin halka arz hedefleriyle uyuşmadığını açıkladı.

GEÇİCİ MADDE KALICI HALE GELDİ

İşte İbrahim Turhan'ın yeni düzenleme ilgili söyledikleri:

Yasa değişikliğini biz istedik. Nedeni çok açık. Biliyorsunuz, önümüzdeki dönemde halka arz yapacağız. Stratejik ortaklık gerçekleştireceğiz. Bunun için kurumsal yönetim yapısı gerekiyor. Sermaye Piyasası Kanunu yazılırken SPK, Hazine ve biz BİST olarak hazırlık aşamasında beraberdik. Ben birçok toplantıya katıldım. Biz bu BIST Başkanı’na geniş yetkiler tanıyan düzenlemeyi geçici bir kanun maddesi olarak düşünüyorduk. Çünkü o aşamada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Vadeli İşlemler Borsası ve Altın Borsası’nı birleşme işlemi için gerekliydi bu düzenleme. O zaman o borsaların başkanlarının yetkisi kadar yetki gerekiyordu. Süratli işlem yapak için bu yetki o zaman şart olarak gözüküyordu. Bizim geçici olarak düşündüğümüz bu düzenleme Meclis’te kalıcı hale geldi.

"HEDEFLERLE UYUŞMUYOR" 

Meclis’te kalıcı hale gelen yetkilerinin stratejik ortaklık ve halka arz hedefleriyle uyuşmadığına dikkat çeken İbrahim Turhan, “Başkana verilen bu geniş yetki kurumsal yönetim açısından uygun düşmez. Bu nedenle bu yeni düzenlemeyi, yani kendi yetkilerimin kısıtlanmasını bizzat ben istedim” diye konuştu.