BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

BM Güvenlik Konseyi'nden IŞİD'e kınama

Acil oturumda toplanan Konsey, son olarak Irak'ın en büyük Hristiyan kenti Karakuş'u ele geçiren Irak Şam İslam Devleti örgütünün saldırılarını kınadı. Konsey uluslararası toplumdan da Irak hükümetine destek vermesini istedi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak'taki saldırılarını kınadı. Konsey uluslararası toplumdan, Irak hükümetine destek vermesini istedi.

BM Güvenlik Konseyi, IŞİD'in son olarak Irak'ın en büyük Hristiyan kenti Karakuş'u ele geçirmesinin ardından Perşembe akşamı acil olarak toplanmıştı.

Oturum sonrası Konsey'den yapılan açıklamada, Irak'taki azınlıklara ve IŞİD'in radikal ideolojisini reddedenlere karşı sistematik olarak baskı yapılmasının kınandığı belirtildi.

Suriye'nin bir bölümünü kontrol eden ve Haziran ayından bu yana Kuzey Irak'ta da mevzi kazanan IŞİD, Peşmergelerin geri çekilmesinin ardından Karakuş ve çevresinde kontrolü sağlamıştı.

Karakuş, örgütün iki ay önce ele geçirdiği Musul'ın yaklaşık 30 kilometre güneyinde bulunuyor.

Kuzey Irak'taki on binlerce Hristiyan örgütün son saldırıları sonrası evlerini terk etmişti.

IŞİD, Hristiyanların 2 bin yıldır yaşadığı bölgeyi yağmalamakla da suçlanıyor.

ABD yönetimi de Irak'ta azınlıklara yönelik baskıların "insani bir felakete" dönüştüğü uyarısında bulundu. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Irak'taki azınlıkların sağlığı ve güveniyle ilgili olarak ciddi kaygılarımız var" dedi.

Pentagon: Hava saldırıları düzenlenmedi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Amerikan savaş uçaklarının Kuzey Irak'ta IŞİD mevzilerine hava saldırıları düzenlediğine yönelik haberleri yalanladı.

Irak'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ali El-Hakim'den de benzer bir açıklama geldi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Peşmergelerin sözcüsü Holgard Hekmat, Amerikan F-16'larının önde keşif amaçlı olarak Irak hava sahasına girdiklerini, daha sonra da Gwer ve Sincar bölgelerinde IŞİD'i hedef aldığını söylemişti.