BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Bir müzik eğitimi bölümü tanıtımında neler olmalı?!..

Müzikle uğraşan kişi, konuşma/yazma dilini de doğru kullanmalıdır

Bir konuyu araştırırken, karşınıza bir konu çıkıyor, araştırıyor ve keşke görmeseydim diyorsunuz. Daha içeriğine girmeden, girişte, tanıtımda, amaçlarda, sonuçta boğuluyorsunuz. (Göktan AY, Müzik Eğitimi Kitapları ve Metotları Tanıtım Yazılarındaki Türkçe Yanlışları, Avcılar Belediye Konservatuvarı Yay.Kültür/Sanat Serisi:2,Aralık 2016,  Sf.84-95)

İnanın, yazmaktan yoruldum. Müzik eğitimi kurumlarındaki abartı, Türkçe yanlışları, cümle kuruluşlarının yanlışlığı, fazla madde ile işi büyük gösterme, farklı cümlelerle aynı şeyi anlatma v.b. o kadar çok ki, bizim arkadaşların (hem de unvanlıların); bitirme ödevlerini, tezlerini, bildirilerini, kitaplarını görmek lazım!...

Bu seneki sempozyum  başlığım da önemli: Müzik Teorisi; Akademik Müzik Eğitiminde Nasıl Anlaşılmalı ve Nasıl Konumlanmalı?…

İşte yine bir abartı örneği daha.  Mutlaka, bir yerden/kurumdan  kopya edilmiştir. Oysa; biraz dikkat, kitap okuma ve Türkçe’yi kullanmayı öğrenme ile  her şey halledilecek…

Ahi Evran Ün. Neşet Ertaş Güzel Sanatlar  Fakültesi  Müzik Bölümü, Tanıtımından*:

2014 yılında açılmış olan Müzik Bölümü, 4 yıllık lisans eğitimi süresince alanında uzman öğretim elemanları yoluyla Türk ve Batı müziği eğitimi vermek üzere kurulmuştur. Üniversitemizde açılan bu program Müzik bölümü Müzik Ana Sanat Dalı adı altında lisans eğitimi verecektir.

AY: Müzik Bölümü,  Müzik Eğitimi ASD olmalıdır.

“Müzik bölümü programı bütün dünyada Konservatuar ve Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyesinde yürütülmektedir.”

AY: Bu cümle tamamen yanlıştır.” Müzik bölümü programı” değil “Müzik lisans programı” olmalıdır.  “bütün dünyada” gibi iddialı ve geniş cümleler kurulmamalıdır. Konservatuarlarda verilen derslerle, müzik eğitiminde verilen dersler farklıdır. Müzik eğitimi ders programları, YÖK tarafından planlanan şekilde, aynı programla yürütülmektedir.

“Üniversitemizde de Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yürütülecektir. Eğitim ve öğretime 2016-2017 yılında başlanması planlanmaktadır.”

AY: “Web sayfası yenilenmediği için, Nisan 2017’de, bölümde öğrenci olup olmadığını bilemiyoruz.”

“Bölümümüzde programa konulan derslerde öğrencilerin bireysel çalgıları bağlamında seçecekleri derslerle alanında uzmanlaşmaları hedeflenmektedir.”

AY: Uzun ve anlamı zorlaştıran, virgülsüz bir cümle olmuş. “Bölümümüzde” kelimesi gereksiz, zaten bölüm ile ilgili bilgi veriliyor. “Bağlamında” Türkçe değil ve cümleyi karmaşık hale getirmiş. Doğrusu: “Öğrencilerin, bireysel çalgılarda uzmanlaşmaları hedeflenmektedir.” olmalıdır.

“Türk Müziği ve Batı Müziği Bölümde öğretim elemanlarından oluşan Akademik Oda Orkestrası ile öğrenci orkestraları, Çok Sesli Koro ve Türk Müziği Topluluklarının yer alması planlanmaktadır.”

AY: İlk sınıfta 20 öğrenci alınsa, 4 yılda bu orkestraların/toplulukların  kurulması mümkün değildir. Ancak, birisi uygulanabilir.

“Bölümümüz alanında uzman öğretim elemanlarından oluşan güçlü bir akademik kadroya sahiptir.”

AY:Güçlü kadroya baktık;

Doç./İlahiyat lisans, İslam Felsefesi Bilim Dalı Y.L.,, Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı Dr.

Y.Doç., Müzik Eğitimi ABD/Müzik Öğretmenliği lisans, Müzik Eğitimi Y.L., Müzik Eğitimi Dr.

 Öğr.Gör., Müzik Öğretmeni

Öğr.Gör., Müzik Eğitimi ABD/Müzik Öğretmenliği lisans, Müzik Eğitimi Y.L., Müzik Eğitimi (Dr. devam ediyor.)

“Öğrenciler bölümden mezun olduktan sonra sanatçı, Müzik Öğretmeni araştırmacı, eleştirmen, sanat danışmanı veya müzik yönetmeni olarak görev alabilirler. Ayrıca orkestra ve korolarda icracı olarak, güzel sanatlarla ilgili eğitim kurumlarında da akademik eleman olarak çalışabilirler.”

AY: Cümle içinde “Müzik Öğretmeni”nde M ve Ö küçük olmalı, “akademik eleman” tabiri olmadığı için “öğretim elemanı” olmalıdır. Bu kadar öğrenci çıktısı olan programı aradık, ama bulamadık.

Biz yıllardır, bir akademisyenin iki-üç  farklı derse girebileceğini, ancak daha fazla derse girdiğinde işim amacından saptığı fikrindeyiz. Bu nedenle, özgeçmişlerinde 13-14 ders ismi verdiğini belirtenleri, buna imkan veren idarecileri  ciddiye almıyoruz.