BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Bir Köşeye Para Atmak ...

Dört yıldır çalışıyorum. Araba kredisi, ona taksit buna borç derken köşeye bir kuruş bile atamadım. Geçen ay, sırf para biriktirmek için...

Özlem Hanım,

Dört yıldır çalışıyorum. Araba kredisi, ona taksit buna borç derken köşeye bir kuruş bile atamadım. Geçen ay, sırf para biriktirmek için bireysel emeklilik sistemine kayıt oldum. Ayda 400 lira kartımdan otomatik olarak çekilecek. Sizce para biriktirtmek için mantıklı bir yol mu seçmişim?

Sevgiler, Burcu

 

Sevgili Burcu,

Öncelikle seni kutlarım. Birikim yapmaya karar verip verip, ilk adımı atmışsın. Bireysel emeklilik benim önerdiğim bir sistem.

Bireysel Emeklilik Sistemi: Uzun dönemli, adı üstünde emeklilik için, para biriktirme mekanizması. Sen her ay para yatırıyorsun, uzmanlar paranı yönetiyor, paranı 56 yaşında, getirisiyle beraber,  ya maaş olarak ya toplu para olarak geri alıyorsun.

Bireysel Emeklilikte vergi avantajı var ama vergi avantajı aylık brüt maaşının %10'u kadar geçerli.

Ayrıca, asgari ücretin aylık tutarını geçmeyecek. Örneğin, brüt maaşın ortalama 2000 TL civarında ise, 200 lira üzerindeki ödediğin katkı payı için vergi avantajın yok, öncelikle bundan emin ol, Ödediğin katkı payının ne kadarını vergi avantajında kullanabiliyorsun? Kalanını diğer yatırım araçlarında değerlendirebilirsin.

Sağlık, sevgi ve para ile kal
wwwww.