BIST 9.883
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.453,57
HABER /  GÜNCEL

Bir anketin güvenilir olup olmadığı nasıl anlaşılır?..

24 Haziran seçimleri yaklaşırken anket şirketleri de yaptıkları araştırmaların sonuçlarını peş peşe açıklıyor... Bazı anketler birbiriyle taban tabana zıt sonuçlar veriyor? Peki ama neden?.. Bir anketin güvenilir olup olmadığı nasıl anlaşılır?..

Abone ol

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün yaptığı açıklamada seçimler öncesi anketlerini açıklayan şirketlerin partisini küçük göstermeye çalıştığını iddia ederek "Şerefsiz bir kumpasın aracı olan kiralık anket şirketleri ne söylerse söylesin, MHP okyanusları aşa aşa geliyor, her geçen gün yükseliyor" dedi. Anket şirketlerinin güvenilirliği tekrar tartışma konusu oldu. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, bir anketin güvenilir olup olmadığının nasıl anlaşılacağını yazdı...

'Birinci turda iş biter' deniliyorsa... O ankete... Azıcık da olsa mesafe koyun" diyen Ahmet Hakan, "Eğer bir ankette…Recep Tayyip Erdoğan’ın oyları… Yüzde 40’ın altında gösteriliyorsa… O anketten… Anında yüz çevirin" tavsiyesinde bulundu. 

İşte Ahmet Hakan'a göre bir anketin güvenilir olup olmadığını anlamanın püf noktaları...

O ANKETLERİN YÜZÜNE BİLE BAKMAYIN...

Eğer bir ankette… Meral Akşener ile Muharrem İnce’nin oyları, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun oyunun altında kalıyorsa… O ankete dönüp de bakmayın bile!
*
Eğer bir ankette… Recep Tayyip Erdoğan’ın oyları… Yüzde 40’ın altında gösteriliyorsa… O anketten… Anında yüz çevirin.
*
Eğer bir ankette… Muharrem İnce’nin oyu… CHP’nin yüzde 25’inin bile altında gösteriliyorsa… O ankete çöp muamelesi yapın!
*
Eğer bir ankette… Erdoğan’ın oyu, geçen Cumhurbaşkanlığı seçiminin bile çok ama çok üstünde gösteriliyorsa… O ankete… En azından büyük bir kuşkuyla yaklaşın!
*
Eğer bir ankette… Muharrem İnce yüzde 20’nin altında, Meral Akşener yüzde 10’un altında gösteriliyorsa… O ankete… Burun kıvırın!
*
Eğer bir ankette… Çok kesin, çok net, çok gür bir seda ile… “Birinci turda iş biter” deniliyorsa… O ankete… Azıcık da olsa mesafe koyun!
*
Eğer bir ankette… HDP yüzde 7 bile alamıyorsa… Saadet binde 3 bile alamıyorsa… O anketten… Hemen uzak durun!