BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.435,82
HABER /  GÜNCEL

Binali Yıldırım'dan KKTC'de flaş açıklamalar!

Başbakan Binali Yıldırım başbakan sıfatıyla ilk kez gittiği KKTC'de Yeni Anayasa, Kıbrıs meselesi ve terörle ilgili önemli mesajlar verdi. Yıldırım, Kıbrıs sorununun bir yıl içinde çözüme kavuşmasını beklediklerini söyledi.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım ve KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'dan ortak basın toplantısında konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin KKTC'ye desteklerinin süreceğini belirterek, Kıbrıs için eylem planının Eylül ayı olduğunun altını çizdi. Yeni Anayasa ve  Başkanlıkla ilgili bir soruya ise ''başka formüllerimiz de mutlaka var onlar devreye girecek'' yanıtını verdi. Yıldırım şu açıklamalarda bulundu.

BİR YIL İÇİNDE ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Garantör olarak Türkiye bu güzel adanın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradesini esas alan siyasi çözüme önümüzdeki 1 yıl içerisinde ulaşılabileceğini samimiyetle beklemektedir. Çözüm refaha da katkı sağlayacaktır

TÜRKİYE'DE NE VARSA KKTC'DE DE O OLACAK

Türkiye'nin KKTC ile ilişkilerinde Türkiye'de ne varsa KKTC'de de o olacak prensibi vardı.Türkiye her şart altında Kıbrıs Türk'ünün yanında olacaktır. Bunun bir kez daha altını çizerek ifade ediyorum. Güvenlik ve kalkınma konularında kararlılıkla desteğimiz devam edecek. Sözlerimin sonunda Türkiye'deki kardeşlerimizin bugün ve gelecekte Kıbrıs Türk halkının selametinin sağlanması yönünde sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceğini belirtiyorum.

İLİŞKİMİZ MENFAAT İLİŞKİSİ DEĞİL

AK Parti iktidarları popülizm yerine refah için kalkınma için gereken ne varsa onu yapmışlardır. Ekonomik reformlar bunların özeti olarak gösterilebilir. Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arasındaki ilişkiler menfaat ilişkileri değildir. Siyasi olarak ekonomi olarak güçlü bir şekilde hazır olması ve olası çözümde iki tarafın eşit adil temsil edildiği bir federatif yapıya hazır olunmasıdır. Bu konuda biz her alanda bir dayanışma içindeyiz. Eylem planımızı da eylül diye koyduk. 

O LAFLARA ALDIRIŞ ETMEYİN

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılan projelerin bir çoğu güney tarafta yok. Su projesi dünyada bir ilktir. Söylenen laflara aldırış etmeyin herhangi bir sıkıntımız yok, olmaz da.

BAŞKANLIK MÜMKÜN DEĞİLSE...

Başkanlık dahil olmak üzere seçenekler gündemimizdedir. Yeni ve herkesin bende varım dediği bir anayasa için gayret göstereceğiz. Başkanlık mümkün görünmüyorsa başka formüllerimiz de mutlaka var onlar devreye girecek. 

DOSTLARIMIZ YANIMIZDA OLMALI

Türkiye'nin terörle mücadelesinde bütün dostlarımızın yanımızda olmasını bekliyoruz. Biz söylediğimiz bir şey var. PKK bir terör örgütüdür, PYD gibi unsurların da PKK'nın değişik isimlerdeki devamı olduğu konusunda dostlarımız biraz ağırdan alıyorlar. Bu olaylar bile Türkiye'de güvenlik kuvvetlerinin PKK tarafından nasıl şehit edildiğini gösteriyor. Suriye ve Irak'ta terör karşı mücadele adı altında bu silahları temin ediyorlar. Bu bizim kabul ettiğimiz bir şey değil. Tezimizi doğrulayan bir gelişmedir.