BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Beşir Atalay açıkladı! İmralı görüşmeleri için kritik karar!

Beşir Atalay çözüm sürecinde gelinen noktayı yorumladığı açıklamasında İmralı'da Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin yayılacağını söyledi...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreci ve İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ile yürütülen görüşmeler konusunda A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'e çarpıcı açıklamalar yaptı. Sürecin geldiği nokta ve hükümetin yol haritasını değerlendiren Atalay "Bu süreç en olumlu dönemini yaşıyor. Herkeste beklenti ve umut arttı. Adeta bu iş sona doğru gidiyor görüntüsü ve umudu var." dedi.

İMRALI GÖRÜŞMELERİ YAYILACAK

Atalay, çözüm sürecine ilişkin, "Siyasi kesimle diyaloglarımızı sürdürüyoruz. HDP ile görüşüyoruz, onlar gerek İmralı'ya gidiyor, gerek örgüte gidiyorlar. İstihbarat birimimiz de İmralı'yla görüşüyor. Şimdi bu görüşmeleri biraz daha yayacağız. Yeni yasayla, kamu düzeni güvenliği müsteşarlığını koordinatör olarak görevlendirdik" dedi.

ÖCALAN'LA DİREK DİYALOĞUMUZ VAR!

Beşir Atalay diğer yandan El Cezire Türk'e yaptığı açıklamalarda ise Abdullah Öcalan'a ilginç mesajlar verdi. Öcalan'ın avukatı aracılığıyla yaptığı "Sabır taşı çatladı, dilerim müzakere bir hafta içinde başlar" açıklamasını yorumlayan Atalay "Dolayısıyla o tür konuşulacak şeyler direkt konuşuluyor. Bir avukatın çıkıp dolaylı açıklamalar yapmasına ihtiyaç yok." dedi:

Biz bu çalışmalarda o açıklamaları esas almayız. Dolaylı açıklamalar filan yapıyor kendisi, onlar bizim bu çalışmalarımızı etkilemiyor. Yürüttüğümüz çok ciddi bir iş. Bizim direkt diyaloglarımız var. Bizzat kendi kurumlarımız ve çalışanlarımız gerek İmralı, gerek başka heyetlerle görüşüyor; siyasi kesimle de biz görüşüyoruz. Dolayısıyla o tür konuşulacak şeyler direkt konuşuluyor. Bir avukatın çıkıp dolaylı açıklamalar yapmasına ihtiyaç yok. Sağlıklı diyaloglar var ve her şey konuşuluyor.

Biliyorsunuz yakın zamanda bir yasa çıkardık, bu çok ileri bir adımdır. Ana muhalefet partisinin de desteği oldu. O yasa hem çerçeveyi çiziyor, hem de herkese görevler veriyor. Çözüm süreci ciddi bir politika olarak yürüyecek. Bir yol haritası çalışması içindeyiz. Bu bitince karşı tarafla da bunlar paylaşılacak. Daha somut daha takvimli bir çalışma dönemine girmiş oluyoruz. Yaz sonu çıkar bu eylem planı diye düşünüyoruz. Sonra tarafların sorumlulukları olacak. Her ülkede olduğu gibi geriden geliyor gibi gözükebilir ama işin kendi hassasiyetleri sebebiyle olgunlaşarak gitmesi daha sağlıklı oluyor.

Şu anda iyi bir safhadayız. Yasanın çıkması büyük bir memnuniyet uyandırdı. Türkiye’de toplumun her kesimi artık bu konuları daha rahat konuşuyor. Toplum yaptığımız işleri artık daha iyi anlıyor. Önümüzde büyük bir zorluk yok gibi gözüküyor.

 
   

İşte Atalay'ın açıklamalarından satır başları:

ARKADAŞLARIMIZ İMRALI İLE SAĞLIKLI BİR GÖRÜŞME İÇİNDELER

Çözüm sürecini yürüten kişiler, kurumlar birbiri ile tam bir diyalog içinde. İmralı'yla da arkadaşlarımız sağlıklı bir görüşme içindeler. Siyasi kesimle diyaloglarımızı sürdürüyoruz. Mecliste çıkan çerçeve yasa çok olumlu karşılandı. Artık bu bütün tarafları bağlayan ve bu konuda da kararlılığı tam ortaya koyan bir belgedir. Bundan sonrası sürecin yürümesi için daha rahat ve kolay olacaktır. Bu şemsiye altında bu işin bir eylem planını ve yol haritasını çalışıyoruz. Yaz sürecinde bunun tamamlanabileceğini düşünüyoruz.

SÜREÇ EN OLUMLU DÖNEMİNDE

Bu süreç en olumlu dönemini yaşıyor. Herkeste beklenti ve umut arttı. Adeta bu iş sona doğru gidiyor görüntüsü ve umudu var. Bu yasa bir anlamda devleti de bağladı, bütün kurumlarımız şimdi daha rahat çalışacak. Tarafların yapacağı çalışmaları programlayan bir yol haritası yapıyoruz. Yol haritası dediğimiz bir eylem planıdır. Çözüm sürecinin en önemli kısmı tarafların birbirine güven vermesidir. Hükümet bu konuda güven verici her adımı atıyor.

SİLAH BIRAKMAK KONUSUNDA BİR SÜRE KONULMADI

Silahları bırakma konusunda bir süre konulmuş değil. Bütün bunlar çalışılacak, biz teknik olarak çalışıyoruz. Siyasi karara bunları sunuyoruz, sonra taraflar bunları görüşecek. Bunların görüşülmesi lazım, bunlar normaldir. Siyasi kesimle görüşüyoruz, HDP ile görüşüyoruz onlar gerek İmralı'ya gidiyor, gerek örgüte gidiyorlar.

İMRALI GÖRÜŞMELERİ BİR ÜST AŞAMAYA GEÇECEK

İstihbarat birimimiz de İmralı'yla görüşüyor. Şimdi bu görüşmeleri biraz daha yayacağız. Yeni yasayla, kamu düzeni güvenliği müsteşarlığını koordinatör olarak görevlendirdik. Bu görüşmelerin içinde orası da bulunacak. Konuyu güvenlik birimlerinin dışına doğru da çekmiş olacağız.