BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,77
ALTIN 2.439,58
HABER /  GÜNCEL

Benzin fiyatlarında büyük indirim!

Hazine'deki toplantıdan şimdilik sonuç çıkmadı ancak yeni bir formül bulundu. Bu formül aslında biraz tanıdık!

Abone ol
Benzinin litre fiyatının 4 liraya çıkması ardında başlayan tartışmalar sürüyor. Hükümet ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu fiyatların yeniden düzenlenmesi için toplantı kararı alırken ilk somut adım dağıtım firmalarından geldi. Akaryakıt fiyatları sözde büyük indirime gitti ve 2 ila 4 kuruşcuk arasında indirime yapıldı.

Türkiye'nin günlerdir tartıştığı, hükümetin üzerinde kafa patlattığı benzindeki indirim kararı, araç sahiplerine adeta "Dağ fare doğurdu" dedirtti. Akaryakıt ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı litrede 2 ile 4 kuruş arasında indi. Yeni ayarlamayla Ankara'da 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,79 ile 3,83 lira arasında satılmaya başladı. Kurşunsuz benzin İstanbul ve İzmir'de de 3,78 ile 3,83 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle, şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise indirime ilişkin, ''Ben eski fiyata doğru bir düşme olacağını tahmin ediyorum. Dağıtım şirketlerinin de böyle bir eğilim içinde olacağına inanıyorum'' dedi. Bakan Yıldız'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Fiyat gelişmelerini takip ediyoruz. Dün toplantıda değerlendirme yaptık. 4 TL'nin üzerine çıktı denilen fiyat sadece bir dağıtım şirketi tarafından yapılmıştır. En çok kullanılan benzin olan kurşunsuz benzinde fiyat 3,80. Önceden 3,75 idi. Ben eski fiyata doğru bir düşme olacağını tahmin ediyorum. Dağıtım şirketlerinin de böyle bir eğilim içinde olacağına inanıyorum. TÜPRAŞ'ın yaptığı yüzde 2'lik indirim 2 kuruşa denk geliyor"

Bakan Yıldız, yeni yılda elektrik ve doğalgaz zammı olup olmayacağına ilişkin soruya ise, "Doğalgaz ve elektrikte bir zam yok" şeklinde yanıt verdi.


DÜNKÜ TOPLANTININ AYRINTILARI NE?
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]


HÜKÜMET KANADINDA NELER OLUYOR?

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bugün Hazine Müsteşarlığında gerçekleştirilen toplantıda, akaryakıt fiyatlarının indirilmesine dönük marjlar ele alındı. Toplantıda, Maliye'nin vergi indirimine karşı olduğu belirtilirken top yine özel sektöre atıldı!

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık üç saat süren toplantıya, Babacan'ın yanısıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Enerji ve Maliye Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı ve DPT'nin üst düzey bürokratları katıldı.

İNDİRİM YOLLARI ARANIYOR


Toplantıda, ilgili kuruluşlar, tek tek durum tespiti yaparak, akaryakıt fiyatlarının oluşumuna etki eden unsurlar hakkında bilgi verdi. Bu çerçevede, fiyatları aşağı çekebilecek marjlarla ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili çalışmalarda, daha çok vergi dışı bir çözüm arayışına gidildiği öğrenildi. Vergi indiriminin masada olmadığı belirten bir yetkili, ''Sektör, akaryakıttan alınan özel tüketim vergisinin indirilmesi için kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Ancak gerek 2011 yılı Bütçesi ve Programı, gerekse mali disiplin açısından vergi indirimi gündemde bulunmuyor. Maliye Bakanlığı ve Hazine de vergi indirimine sıcak bakmıyor'' dedi. Toplantıda, sadece mevcut durum ve ilgili kuruluşların fiyatlarla ilgili marjları ortaya konulurken nihai bir karar alınmadı.

"DEVLET DEĞİL ÖZEL SEKTÖR İNDİRSİN"

Yetkililer, bu şartlarda, dağıtıcı firmalar ve bayiler için brüt kar marjının aşağı çekilmesi ve rafineri çıkış fiyatlarının değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini ifade etti. Bu nedenle EPDK'da rafineri ve ithalatçıları temsilen TÜPRAŞ, dağıtıcı firma ve bayileri temsilen de PETDER ve ADER yöneticilerinin katılacağı bir toplantı yapılması kararlaştırıldı. Bu toplantıda da EPDK, akaryakıt sektörünü dinleyecek ve fiyatlar bu kez de sektörle masaya yatırılacak.

"BAKAN YILDIZ: AKARYAKITTA İNDİRİM GELEBİLİR"

Bu arada Enerji Bakanı Taner Yıldız, Banu Güven'le Artı'da akaryakıt fiyatlarını değerlendirdi. Babacan'ın da katıldığı bir toplantıyla konunun enine boyuna tartışıldığını söyleyen Bakan Yıldız, akaryakıt satış fiyatlarına müdahalelerinin söz konusu olmadığını kaydetti. Akaryakıt zincirinde bazı aksaklıkların olabileceğine işaret eden Yıldız, konunun medya tarafından fazlasıyla abartıldığını da iddia etti. Yıldız'ın açıklamaları şöyle:
 
"Topladığımız vergilerin GSMH'ye oranı batılı ülkelerin çok altında. Bu ülkeyi idare eden irade hangi kalemden vergi alacağına karar veriyor. Verginin aleyhine enerji bakanı olarak konuşamam. İthalat da serbest. Dağıtım lisansı almış firma gelip satabilir. Ham petrol ve vergi yanı fiyatın yüzde 90'ını alıyor. Herhangi bir enerji düzenlemesine gerek kalmaksızın rafine ve dağıtıcı arasındaki düzenlemenin tabii olarak çözüleceğine inanıyorum. Rafine merkezi ve dağıtıcılarından bir indirim geleceği kanaatine sahibim. Sekiz yılda ham petrolü 22 dolarla aldık, şu anda 4.38 katına çıktı fiyat. Rafine edilmiş benzin fiyatı ise 2.95 kat arttı.

Direkt toplanan vergi miktarı AB ülkeleriyle karşılaştırılamayacak kadar düşük. Babacan önemli bir açıklama yaptı. 2010 ve 2011'de akaryakıtın, petrol ürünlerinin ÖTV'sinin sabit kalacağını söyledi. Büyüme hızını ve enflasyonu katarsanız iki yıla karşılık gelen ÖTV rakamı yüzde 17 geri gidecek demektir. Bu vergi artırılmayacak haberini vermiş oldu. Ben inanıyorum benzin fiyatlarını rafine merkezi ve dağıtıcılar geriye doğru çekecektir."