BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53

Belediyeler, “tatilciler” için neler yapmalı?..

Tatili verimli geçirmek için projeler üretmek, sosyal belediyeciliğin gereği olmalı...

Gündem:

Bakanlar Kurulu belli oldu. Kimilerine göre sürprizler var. Ancak bize göre; Sn. M.Şimşek’in ekonominin başında kalması iyi oldu. Sn. Ö.Çelik nihayet istediği bakanlığa ulaştı. Sn. M. Özhaseki, doğru bir tercih oldu. Sn. R.Akdağ, yine geri döndü. Sn. N.Avcı,  Kültür ve Turizm Bakanlığı için, Sn. N. Zeybekçi Ekonomi Bak.  doğru tercih oldu. Sn.İ.Yılmaz, dürüst çalışmalarını sürdürecek gözüküyor. Değişmeyen bakanlar kendilerini göstermişlerdi. Yeni bakanları da deneyip göreceğiz. Başta Sn. B.Yıldırım olmak üzere tüm bakanları tebrik ediyor, icraatçı/üretken bir çalışma bekliyoruz.

YAZ TATİLİ…

Bir yaz daha geliyor ve okullar kapanıyor. 2-3 ay öğretmen ve öğrenciler zamanlarını nasıl geçirecekler diye hiç düşündünüz mü? Elbette bir çok aile yazı, çocuklarının “kendi tarlalarında/bahçelerinde/obalarında/yaylalarında yardımcı olacaklar” diye bekliyor. Çünkü, yaz demek işlerin/insan gücünün artması demek…

Bu yazımızda tatil kentlerindeki gençleri ele almak istedik…

Ülkemizde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın her yaş için  kampları, uluslar arası gençlik kampları, çalışarak tatil yapma imkanları var. Bu kamplar;  kişiliğin gelişmesi, sosyalleşme, liderlik ruhunun ortaya çıkması, özgüven, üretim, yetenek  v.b. özellikleri ortaya çıkarmaktadır.

Alanya ve benzeri tatil yerlerinde,  bir çok üniversiteli gencin iş yerlerinde çalıştığını görüyoruz.

Öğrenciler de bütün bir kış sınavların stresinden uzaklaşarak, biraz nefes almak isteyecekler, onlarda haklı. Dershaneler kapandı deniyor ama bir kısmının liseye dönüştüğü, bir kısmının da kurs/seminer adı altında devam ettiği biliniyor.

Ancak, tatili; “boş geçirmek, çok fazla uyumak, internette uzun zaman takılmak, sabaha kadar oturmak, içki ve sigara v.b. kötü alışkanlıklar” içine girmek değildir. Dinlenmek;  ama  her şeyi vakitlice ve yeterince yaparak, programsız değil, programlı olarak, spor ve sanata ağırlık vererek.

Örneğin, gençler arasında; geç saatlere kadar (kıyıda/kumsalda/bahçede) oturup, günü uykuyla yarılamak en fazla görülendir. Oysa ki, gün en değerli şeydir. Sabah zinde uyanmak, yürüyüş yapmak, iyi bir kahvaltı ve deniz…Öğle yemeği işle başlayan etkinliklere zaman ayrılması en doğrusu…Bir şey ne kadar çok yapılırsa zararı kişiye oluyor.

Kış boyunca yanında/cebinde olan –hayat arkadaşı-  telefonlardan, internetten biraz uzak durmak gerekli…

Temiz havayı içine çekmeli, sakinlikte yeni kitaplar okumalı. Okumak, öğrenmenin en güzel yoludur.

Yazın sebze, meyve bollaşır; sağlıklı/organikleri tüketmek için yaz, en güzel mevsimdir.

Dondurmanın zevkle yenildiği  mevsimdir yaz…

Doğa ile tanışmak, onu kucaklamak ve doğayı hissetmek gerekir…. 

Yazın verdiği eşsiz manzara ile uzaklara bakmak, gözü/beyni dinlendirmek gerekli….

Elbette, havuzda/denize/kumsalda çevreyi rahatsız etmeden, argo ve küfürden uzak, saygı ve sevgi ile komşu çocuklarıyla iyi geçinilmeli…

Tatil yerleri demek, turistin yoğun olması demek. O halde, gençlerin yabancı dillerini geliştirmeleri yararlarına olacaktır. Almanların (Alanya), Hollandalıların(Bodrum), İngilizlerin (Fethiye), Rusların (Antalya-Alanya) Türkçe öğrenmeye çalışmaları örnek alınmalı.

Turistlerin sürekli tarihi ve turistik yerleri görmek için turlara katılırlar, ama bu heyecan, yerli turistlerimizde görülmez... Oysa, içinde bulunulan şehri; tarihi ve kültürel gezilerle gençlerin  zihinlerini canlı tutmak gerekli.

Yaz kursları, gençlerin yeteneklerini keşfetmesine/geliştirmesine fırsat sağlayacak, ayrıca estetik duyguların gelişimine de yardımcı olacaktır.

Bunun için; spor, müzik, resim, boyama v.b.  gibi beceri kursları mutlaka değerlendirilmelidir.

Yıllar önce Bodrum’da Açıkhava sinemasında film izlemiştik. Tadı başka oluyor, bir nostalji yaşanıyor, ama, gençler bunu bilmiyorlar.

Yılda bir defa (festival adı altında) bir popüler   yorumcuyu getirip, milyonlar döküleceğine, aynı parayla 3 ay boyunca yüzlerce kişiyi topluma katar, yeteneklerini geliştirebilirsiniz. 

Veya, onu da yapın, aşağıdakileri de!... (sanatçı dostlar kızmasınlar)

Ayrıca, o beldeye tatil için gelen ve uzun kalan  çeşitli meslekte insanlar var. Onları bir anketle belirlemek, boş zamanlarında halka hizmette ortak çalışmak gerekli; sanatta, sporda, eğitimde, ziraatta, denizcilikte, meyvecilikte v.b.

Keşke mümkün olsa da gençleri 3-4 gün köylere götürüp, orda yatırıp iş yaptırsak, muz/limon/portakal bahçelerinde, ekinlerin arasında v.b. toprakla haşır neşir olmasını sağlasak!..

Yapan belediye var mı?

Maalesef yok!..

Çok mu zor..Hayır…

Önemli olan düşünmek, topluma yararlı olmayı denemek…

O zaman yapılacak iş belli.

Gençleri kötü alışkanlıkların pençesine düşürmemek için, yazın uygulamak üzere  ücretsiz projeler hazır olmalı;

Yabancı dil kursları açılmalı,

Gönüllü turizm elçisi programı kursları açılmalı,

Yüzme kursları açılmalı,

Basketbol, voleybol, futbol kursları açılmalı,

Müzik kursları açılmalı. (Çalgı, koro v.b.)

Açıkhava sinemaları hayata geçirilmeli,

Tatilcilerden destek alınmalı,

Yöresel yemek kursları açılmalı,

Yöresel el beceri kursları açılmalı,

Çeşitli hobi kursları açılmalı,

Fotoğrafçılık kursları açılmalı,

Bunları çoğaltabilirsiniz…

Ne dersiniz çok yararlı olmaz mı?...

Son söz: Belediyeler, “bahçe ve  çiçek festivali” düzenleyip, yazlık sitelerin bahçesine; toprak, çiçek, gül  ve çimen konusunda “maliyetine” yardım yapıp yeşile/çiçeğe destek veremez mi? Beşiktaş Belediyesi bugünlerde  “bahçe ve çiçek festivali” yapmaya çalışıyor ama,  konserlere ağırlık verilmiş gibi…Biz başka bir şey söylüyoruz…

“23. İSTANBUL TÜRK MÜZİĞİ GÜNLERİ”  KONSERLERİNE DAVETİMİZ VAR…

25 Mayıs 2016, Çarşamba, 20.00,  İ.B.B. Kartal Bülent Ecevit   Kültür Merkezi

Kadıköy Belediyesi THM Korosu Konseri, “Cemre Misalidir, Yüreğe Düşen Türküler”, Yöneten: Taşkın DOĞANIŞIK,Konuk Sanatçı: Fatma PARLAKOL, Sunan: Zafer KOÇAŞ & Dilek ŞENER

27 Mayıs 2016, Cuma, 20.00,  Şişli Belediyesi Şişli Kent Kültür Merkezi

“Karadenizin sesi” konseri,   Konuk Sanatçı: İbrahim CAN

27 Mayıs 2016, Cuma, 20.00,  Kartal Bülent Ecevit   Kültür Merkezi

Özel Erdal Erzincan Müzik Kursu İMECE THM  Toplulukları Konseri, “Türküler Sesimizdir”, Yöneten: Mercan ERZİNCAN, Konuk Sanatçı: Erdal ERZİNCAN, Hazırlayan: İhsan ÖZDEMİR 

28 Mayıs 2016, Cumartesi, 20.00, Şişli Belediyesi Şişli Kent Kültür Merkezi, Şişli Musıki Derneği  Konseri,”Vedat ÇETİNKAYA Besteleri”, Yöneten: Vedat ÇETİNKAYA, Konuk sanatçı: Sinem ÖZDEMİR, Sunan:Fatoş KOÇARSLAN

28 Mayıs 2016, Cumartesi, 20.00, Kocaeli B.B. Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi SARKUYSAN Türk Müziği Topluluğu Konseri, “Musıkimizle Üretiyoruz”, Yöneten: Erbil AYDIN, Konuk Sanatçı: Mine GEÇİLİ, Sunan: Jale ŞENGÜN

 29 Mayıs 2015  Pazar,  21.00,      Maltepe Belediyesi Türkan Saylan  Kültür Mekezi

Harman Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Gösterisi, “Anadoluyum Ben”

 29 Mayıs 2015 Pazar, 20.00, Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi

Avcılar Belediye Konservatuarı Halk Müziği Konseri, “Geleceğin Aynasındaki Geçmiş: Dünden Bugüne Anadolu Ezgileri”      Yöneten: Mercan ERZİNCAN, Solist Eğitmenler: Mercan ERZİNCAN, Ayla KARACAN, Ezgi BENLİ, Sunan: Ali ŞAHİN