BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.444,20
HABER /  GÜNCEL

Başsavcı'nın kararına büyük tepki

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, savcıları görevden aldı hukukçular ayaklandı. İşte tepkiler;

Abone ol

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in Balyoz soruşturmasını yürüten 2 savcıyı değiştirdi. Çolakkadı da listede bulunan bazı kişilerin gözaltına alınmasını iptal etti. Hukukçular bugün yaşananları görülmekte olan davaya müdahale olarak değerlendirdi.

İstanbul Barosu Eski Başkanı Doç. Dr. Yücel Sayman:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin kamuoyunun yakından takip ettiği böyle ciddi bir soruşturmada görevden alma yapıyorsa ciddi gerekçeleri olmalı. Oysa Engin, " Talimatlarıma uymadılar" gerekçesi tatmin edici değil, tam tersine vahim bir gerekçe.

"KARARI İPTAL EDİYORUM DEMEKLE İPTAL EDİLMEZ"

Mahkemenin arama kararını başsavcı iptal edemez. Kararı iptal ediyorum diyorsa bundan vahim bir hukuk skandalı olamaz. Bugüne kadar yapılan aramalar ve gözaltılar bu karardan etkilenmez, ve süreç durmaz. Aramalarda elde edilen delillerin mahkeme dosyasına sunulması gerekir. Gözaltına alınma varsa onların soruşturmasının yapılması gerekir. Yeni atanan savcılar mahkemeden farklı bir karar aldırarak toplanan delillerin iadesine karar verebilirler, böylece gözaltıları sona erdirebilirler. Bu yaygın bir uygulama biçimi değil, belki bir takım davalarda bu olmuş olabilir. Olduğunu da biliyoruz ama çok önemli davalarda değil, sıradan davalarda. Kamuoyunun çok üzerinde durduğun, tartışıldığı bir noktada böyle bir girişim, ve yetkilerin bu şekilde kullanılması soru işaretleri uyandıracaktır.

BAŞSAVCI ENGİN'İN KARARINA TEPKİ

Başsavcı Engin'in "Benim ve yardımcımın onayı olmadan herhangi bir soruşturma başlatılamaz, arama yapılamaz talimatı" tartışma konusu. Böyle bir talimat Emniyet'e verilir mi o da tartışma konusu. Başsavcı güvenlik güçlerine verdiği bir talimatla benim onayım olmadan mahkeme kararını uygulayamazsınız" diyemez .

Doç. Dr. Mustafa Şentop

Daha önce 'Başsavcı vekilleri, başsavcının haberi olmadan gözaltına almalar yapılmayacak' diye bir yazı vardı. Sanırım ona aykırı hareket ettiler diye müdahale etmiş. Bu tabii bir soruşturmaya müdahale.

"SAVCILARIN İZİN ALMASI GEREKMİYOR"

Savcıların, başsavcıdan izin alarak soruşturma yapmaları gerekmiyor. Öyle bir zorunluluk yok. Savcılar soruşturmayı sürdürür, iddianameyi hazırlar, mahkemeye verir, davasını açar. Başsavcının sadece tevdi, dosyalarını verilmesiyle ilgili idari birtakım yetkileri var. Savcıların üzerinde bir amir değildir, başsavcı. Daha önce yazdığı yazı problemliydi. Yine Balyoz'la ilgiliydi. Belli ki Balyoz soruşturmasına set çekilmek isteniyor. Bunun içinde kimler var bilmiyorum. Daha önce hükümet kanadından Cemil Çiçek'in Aykut Cengiz'le görüştüğüne dair bilgi vardı, daha önce. Onlar da işin bir tarafında mı bilmiyorum. Daha vahimi, operasyonu iptal etmeleridir. Müdahaleyi, kimin adına, niçin yaptığını başsavcı açıklamalı. Başlatılmış bir soruşturma, operasyon var. Bunları nasıl durdurabilirsin?