BIST 10.254
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.394,06
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Çağlayan AB'ye verdi veriştirdi

Zafer Çağlayan, AB'nin son derece riyakar ve iki yüzlü olduğunu belirterek, AB'nin tam üyelik konusunda her türlü rezilliği ortaya koyduğunu kaydetti.

Abone ol

Zafer Çağlayan, AB'nin son derece riyakar ve iki yüzlü olduğunu belirterek, AB'nin tam üyelik konusunda Türkiye'ye karşı her türlü rezilliği ve yol kapamayı ortaya koyduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 'AB, son derece riyakar ve iki yüzlü bir yapıya sahiptir. AB, tam üyelik konusunda Türkiye'ye her türlü rezilliği, yol kapamayı ortaya koyan bir birliktir' dedi.

Bakan Çağlayan, AK Parti Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen ile Mersin Gümrük Müşavirleri Derneğinde düzenlenen sohbet toplantısına katıldı. Çağlayan, gümrük müşavirlerinin yaptıkları işlerden dolayı müteşekkir olduğunu söyledi.

Eski bir sanayici olması itibarıyla gümrük müşavirlerinin önemini en iyi bilen insanlardan birisi olduğunu dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin ihracatının her geçen gün arttığını, bu noktada 8 yıl öncesine göre 4 kat artış sağlandığını, gümrük müşavirlerinin de bu anlamda önemli bir misyon üstlendiğini vurguladı.

Ticarette Türkiye'nin her geçen gün daha da büyüyeceğini, böylelikle gümrük müşavirlerinin de iş yükünün artacağını dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

'Gelişmiş ülkelerin dünya ticaretindeki payı her geçen gün azalıyor. Hatta tabiri caizse eksen kayıyor. Bu bağlamda, gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretindeki payları daha da artıyor. Bir anlamda yeni bir dünya düzeni oluşuyor. Bu değişim ve dönüşüm noktasında, Türkiye'nin dünya ticaretinden almış olduğu pay, her geçen gün artacak. Şunu net söylemem gerekir; önemli çalışmalar yapıyoruz ve ülkeleri tek tek inceliyoruz. Bilhassa ticaret yapacağımız ülkelerin ithalatını inceliyoruz ve politikalarımızı buna göre belirliyoruz.'

Dernek üyelerinin oda olma yönündeki talepleri ve bu konuda desteklerini istemesi üzerine Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Ben de Odalar Birliği bünyesinden gelmiş olarak, İhracatçılar Birliği, TİM'in kanununu çıkardım. Şunu ifade etmek istiyorum; içeriden görünüş ile dışarıdan görünüş farklıdır. Sizin konunuza gelince, görüşmeler yapıldı. Yeni hükümet kurulduktan sonra gümrük idaresine bakan kim olursa, yeni gelen veya yeniden göreve gelen bakan, konuyla ilgilenecek. Sizinle ilgili kurulacak olan oda veya birliğin, Odalar Birliğine rakip olmayacağını düşünüyorum. Aksine birbirini destekleyen bir yapı olur diye düşünüyorum. Türkiye eski Türkiye değil. Bu konuda yapılacak çalışmaların da yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben devam edersem, gümrük teşkilatını da bu işe alarak, ithalat ve ihracat yapan arkadaşları da bir araya alıp, tartıştıktan sonra görüşürüz. Çünkü çok yönlü değerlendirip, karar vermek daha doğru olur. Eğer dış ticaret açısından fayda getirecekse, bunu hep birlikte savunacağımı hepiniz bilin isterim.'

Türkiye'nin AB üyelik sürecini de değerlendiren Çağlayan, şunları kaydetti:
'AB bilirsiniz, son derece riyakar ve iki yüzlü bir yapıya sahiptir. AB, tam üyelik konusunda Türkiye'ye her türlü rezilliği, yol kapamayı ortaya koyan bir birliktir ama Türkiye'nin AB'ye tam üyelik konusunda sonuna kadar peşinden koşacağı bir sistem. AB, sanki tüm fasıllar bitmiş gibi, yeni bir fasılla tekrar sıkıştırmaya başlıyor. Bize rekabet faslının açılması konusunda ışık yakmışlar. Ne olacak? Rekabet faslına girdiğimiz zaman, serbest bölgeleri kapatacağız. Efendiler böyle emrediyor. Kendilerince talimat vermişler. Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü bir hükümeti ve Başbakanı ile kabinesi var. Ne istediğini bilen bir yapıya sahibiz. Önce 32 faslı bitirirsin, sonra oturur 33. rekabet faslını görüşürüz. Ondan sonra eğer hakikaten buna uyma yükümlülüğümüz varsa, oturup bunları tartışırız. Ancak sen daha benim 14-15 faslımı çeşitli nedenlerle bloke etmişsin, şimdi diyorsun ki gel rekabeti konuşalım. Şunu bilin ki bunlar böyle yaptıkça serbest bölgeler daha da kıymetli hale gelecek. Bu konuda Sayın Başbakanımız çok net bir tavır ortaya koymuştur.'

Dernek Başkanı Abdülbaki Şimşek ise derneklerinin Türkiye'deki 5 gümrük müşavirleri derneğinden birisi olduğunu belirterek, faaliyetleri hakkında bilgi sundu.

Toplantıya, çok sayıda gümrük müşaviri katıldı.

Bakan Çağlayan, daha sonra partisinin ilçe teşkilatında yöneticilerle düzenlenen ve basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya katıldı.