BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.434,77
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Bahçeli ile görüşecek olan Kılıçdaroğlu'nun 3 hedefi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile randevusunu neden iptal etmediğini Milliyet yazarı Serpil Çevikcan yazdı.

Abone ol

Milliyet yazarı Serpil Çevikcan, Kılıçdaroğlu'nun Bahçeli'yi ikna edemese de MHP tabanına mesaj vererek "hayır" cephesini genişletmek istediğini yazdı.

Çevikcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun anayasa değişikliği görüşmelerinde ikinci tur oylama öncesi 3 hedefini kaleme aldı.

Kılıçdaroğlu'nun randevu talebini kabul ettikten sonra Bahçeli'nin CHP'ye yönelik sert eleştirileri sonrası gözler Kılıçdaroğlu'na çevrilmişti. CHP kurmaylarından "görüşme gereksiz" telkinlerine olumsuz yanıt veren Kılıçdaroğlu'nun neden böyle davrandığını yazar, 3 başlıkta sıraladı:

KILIÇDAROĞLU'NUN 3 HEDEFİ

1) CHP, Bahçeli’nin anayasa teklifini gündeme getirdiği ilk andan itibaren anayasa değişikliğine kararlılıkla karşı durarak, teklifin ilk tur görüşmelerinde farklı taktiklerle bu kararlılığı yeniden ortaya koyarak ana muhalefet görevini yerine getirdiği inancında. İkinci tur görüşmeler ve oylama öncesinde de Bahçeli ile görüşmek dahil tüm yolların tüketilmesi kamuoyuna karşı bir görev olarak yorumlanıyor.

2)Bahçeli ve kurmaylarının, teklifte anayasanın ilk 4 maddesine dokunulmadığı yönündeki savunmasına karşılık, görüşmede Kılıçdaroğlu’nun madde metinlerine dokunulmasa da değiştirilemez maddelerin ruhunun ortadan kaldırıldığını gündeme getirmesi, bunun olası sonuçlarına yönelik görüşlerini paylaşabileceği belirtiliyor. Teklifin yaşama geçmesinin tek adam rejimine neden olacağı, sistemin değil rejimin değişeceği, iç çatışmalara yol açacağı, parlamenter sistemi ortadan kaldıracağı, tüm bunların ilk 4 maddenin metnine şeklen dokunulmasa da maddeleri anlamsız kılacağı değerlendirmesinin yapılacağı ifade ediliyor. Bu yolla zaten teklife bu haliyle destek veren Bahçeli’nin fikirleri değişmese de MHP tabanına mesaj verilebileceği değerlendiriliyor.

3)MHP ile görüşme, sembolik olarak da anlamlı. TBMM’deki yapı esas alındığında sadece CHP ve HDP “hayır” cephesinde görülse de CHP’de “hayır” cephesinin çok daha geniş olduğu, Ak Parti ile MHP’nin bu nedenle “CHP ile HDP yanyana” propagandasını yapmaya hazırlandığı değerlendiriliyor. Bahçeli ile görüşmenin CHP ile HDP’yi aynı sepete koyma gayretlerine karşı verilecek anlamlı bir mesaj olacağı, toplumun tüm kesimlerinin “hayır” diyebileceği, CHP’nin tüm bu kesimlere ulaşma gayreti olduğunu göstermesi gerektiğinin altı çiziliyor.
CHP’nin, olası referandum halinde etkilemeye çalışacağı kitlenin MHP seçmeni olacağına kuşku yok. Görüşmenin en önemli yanı da bu.