BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.439,16
HABER /  DÜNYA

Bağımsız Kürt devleti kurulması kaçınılmaz

Irak'ın en kritik bölgesi olan Kerkük'ün Valisi Dr. Necmeddin Kerim Türkiye'deki Kürt sorunu hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Abone ol

Irak’ta oluşacak bir Kürt devletinin kaçılınılmaz bir gerçek olduğunu söyleyen Kerkük’ün Kürt valisi Dr. Necmeddin Kerim “Türkiye’nin bundan tedirgin olması gerekmez” diyor.

Kerkük'e gitti ve Kerkük’ün Kürt valisi Dr. Necmeddin Kerim ile görüştü. Çakır, Irak'ta şu anda en kritik görevde bulunan vali ile oluşabilecek bir Kürt devletinin ve bunun etkilerini konuştu.

İşte o röportajın bir kısmı;

ÖCALAN İLE GÖRÜŞEN BİZİMLE NEDEN GÖRÜŞMÜYOR

-2005’te söyleşi yaptığımızda Ankara’nın Irak Kürtlerine bakışı bugünkünden çok farklıydı. Sizce neler ve neden değişti?

Türk hükümeti Abdullah Öcalan ile görüşüyor. Bizler kimseyi öldürmediğimize göre bizimle niye görüşmesinler ki! Türkiye’de umut ve cesaret verici çok şey oluyor. Erdoğan hükümeti birçok adım atıyor çünkü bu sorundan zor yoluyla kurtulamayacaklarını anlamış durumdalar. Hepimiz sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesine destek vermeliyiz. Bizler çözüm için umutluyuz.

BAĞIMSIZ KÜRT DEVLETİ KAÇINILMAZ

Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti bir ütopya mı yoksa kasçınılmaz bir olgu mu? Eğer olursa bu Türkiye’yi nasıl etkiler?

Sanıyorum bağımsız Kürt devleti kaçınılmaz bir gerçek ve Türkiye’nin bundan tedirgin olması gerekmez. 2005’te sizinle konuştuğumuzdan bu yana yaşananlara bir bakalım: Kürt bölgesinin başkanı defalarca Türkiye’yi ziyaret etti. Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve diğer yetkililer buralara geldi, başta petrol olmak üzere birçok konuda anlaşmalar imzalandı. Öte yandan bugün Irak’taki idari sistem büyük ölçüde işlemiyor, Meclis yasama görevini yerine getiremiyor, hükümet Meclis’e danışmıyor, yürütme anayasayı sık sık ihlal ediyor, Sünni ve Şiiler arasındaki gerilim tırmanıyor. İşte bütün bunlar Irak’ın tek bir devlet olarak yoluna devam edip edemeyeceğini belirleyecek.

TÜRKİYE SORUNUNU KENDİ ÇÖZMELİ

- Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti bu kadar kaygı yaratırken birleşik bir Kürdistan ihtimali Türkiye’de nasıl karşılanır? Sizce bu mümkün mü?

Her ülke Kürt sorununu kendi başına çözmelidir. Her ülkenin şartları farklı. Türkiye eğer kendi Kürt sorununu çözerse bölünme kaygılalarından da arınır. Azerbaycan örneği ortada: İran Azerbaycanı’nda daha fazla Azeri yaşamasına rağmen Azerbaycan bağımsızlığını ilan etti diye onlar da bağımsızlık arayışına girmiş değiller. Eğer İran Azerbaycanı’nda yaşamak istemeyenler varsa Azerbaycan’a gidebilir. Aynı şey Türkiye Kürtleri ile Irak Kürdistanı arasında da yaşanabilir.