BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,73
ALTIN 2.441,17
HABER /  GÜNCEL

Aziz Sancar HDP'li vekilin kuzeni çıktı!

Aziz Sancar 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanarak Türkiye'nin göğsünü kabarttı. Sancar, HDP milletvekili Mithat Sancar'ın kuzeni olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Nobel Kimya Ödülü'nü kazan ilk Türk olan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ın kuzeni olduğu ortaya çıktı.

Mardin doğumlu olan Aziz Sancar'ın babası ile HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ın babalarının amca çocukları olduğu öğrenildi.

AZİZ SANCAR'DAN İLK AÇIKLAMA: HİÇ BEKLEMİYORDUM

Hürriyet'te yer alan habere göre, Nobel Komitesi’ne ödülü kazandığı için şaşkın olduğunu söyleyen Sancar, “Yarım saat önce bir telefon aldım. Eşim açtı ve beni uyandırdı. Hiç beklemiyordum. Çok şaşkınım. Tutarlı olmak için elimden gelenin en iyisini yaptım” dedi.

Sancar, ödülü İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul Modrich ile paylaştı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Sancar, Orhan Pamuk'tan sonra Nobel alan ikinci Türk oldu.

aziz-sancar-kimdir-mithat-sancar.png

ORHAN PAMUK'TAN SONRA İKİNCİ...

Aziz Sancar, Orhan Pamuk'tan sonra Nobel alan ikinci Türk oldu. Nobel Ödülleri, Alfred Nobel'in ölüm tarihi olan 10 Aralık'ta törenle sahiplerine sunulacak.

AZİZ SANCAR KİMDİR?

Bu yıl verilen Nobel Kimya Ödülü, DNA onarımı konusunda çalışmalar yapan Thomas Lindahl, Paul Modrich ve Prof. Dr Aziz Sancar’a verildi. Çalışmalarını ABD’de Kuzey Carolina Üniversitesi’nde devam ettiren Sancar, Orhan Pamuk’tan sonra Nobel ödülü alan ikinci Türk oldu.

Sancar, 'Lindahl' ve 'Modrich' adı verilen hücrelerin hasar gören DNA'larının nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde ödülü kazandı.

ABD'deki Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuşmuştu.

Sancar, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne babanın çocuğu olarak 1946'da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Sancar, Savur'da iki yıl doktor olarak çalıştı. 1977'de Dallas'taki Teksas Üniversitesi'nde doktorasını; Moleküler Biyoloji dalında, DNA onarımı üzerinde tamamladı.

MİTHAT SANCAR'LA DA AKRABA

Dr. Sancar Yale Üniversitesi'nde de yine DNA onarımı dalında doçentlik tezini verdi. Sancar, biyokimya ve biyofizik alanlarında çalıştı. DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerine araştırmalar yaptı. 288 makale ve 33 kitap yayımladı. Prof. Sancar, ABD'de Ulusal Bilimler Akademesi, Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi ile Türk Bilimler Akademisi üyesi ve Vehbi Koç Vakfı'nda 2007 yılında ödül aldı. Aziz Sancar, HDP Mardin Milletvekili Prof. Dr. Mithat Sancar ile de akraba.

mithat-sancar.20151007150424.jpg

Sancar ve meslektaşları, hücrenin DNA'sını nasıl onardığı ve genetik bilgisini koruduğunu ortaya koyan araştırmalarıyla ödüle layık görüldü.

Dr. Sancar, hücrenin DNA üzerinde oluşan morötesi zararı onarmasını sağlayan mekanizmayı haritalandırması sayesinde ödüle ortak oldu. Londra Francis Crick Enstitüsü'nden Dr. Lindahl, hücre döngüsü esnasında DNA'nın onarılmasını üstlenen hücresel mekanizma hakkındaki keşifleri, Howard Hughes Medikal Enstitüsü'nde araştırmalar yapan Dr. Modrich ise hücre bölünmesi esnasında DNA üzerinde oluşan hataları düzelten mekanizma üzerindeki analizleriyle ödülde pay sahibi oldu.
İsveç Kraliyet Bilim Akademisi'nden yapılan açıklamada, "Üç bilim insanının sistematik çalışmaları canlı hücrelerin nasıl çalıştığının yanı sıra, kalıtımsal hastalıklar ile kanser ile yaşlanmanın arkasındaki faktörleri anlamakta büyük rol oynadı" ifadesi kullanıldı. Dr. Sancar ve meslektaşları, 960 bin dolarlık ödülü aralarında paylaşacak.

Dr. Sancar, kazandığı ödülle 1901 yılından bu yana Nobel Ödülü'ne layık görülen 169 isimden biri oldu. Sancar aynı zamanda son yıllara kadar ABD'li bilim insanlarının öne çıktığı Nobel Ödülleri'nde, uluslararası alandaki bilim insanlarını öne çıkaran isimler arasında yer aldı. İsveç asıllı Tomas Lindahl, Nobel Ödülü'ne layık görülen 29'uncu İsveç vatandaşı oldu.