BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,80
ALTIN 2.443,41
HABER /  GÜNCEL

Avusturyalı vekilden BDP'ye 'savaş' dersi

Avusturya Milletvekili Stefan Schennach, Hakkari'deki terör saldırısını değerlendirdi.

Abone ol

Avusturya vekil Schennach, ''Ordunun kışlalarına yapılan saldırıyla tren istasyonunda halka yapılmış saldırı aynıdır ve hiçbir şekilde savaş olarak nitelendirilemez" dedi.

Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi (AİBPA) Ekonomik ve Mali Konular, Sosyal İşler ve Eğitim Komitesi toplantısına katılan Avusturya Milletvekili Stefan Schennach, Hakkari'deki terör saldırısını değerlendirdi.

AİBPA'nın toplantısı için dün gece Türkiye'ye geldiklerini belirten Avusturya Milletvekili Stefan Schennach, ''Dün gece bu saldırıları haber aldık ve gerçekten şok olduk. Bizim için şaşırtıcı bir olay olduğunu söyleyebiliriz. Terörizmi her zaman kınıyoruz. Gerçekten çok üzücü'' dedi.

AB ülkelerinin tamamının teröre karşı olduğunu belirten Schennach, özellikle AİBPA'nın Akdeniz havzasının barış ve kalkınma bölgesi olmasını istediğini kaydetti. Teröristlerin uluslararası platformda farklı bir resim ortaya koymaya çalıştıklarına dikkati çeken Schennach, şöyle konuştu:

''Teröristler uluslararası platformda sanki yaptıkları terör eylemi değil de bir savaş olduğu izlenimi yaratmak istiyorlar. Ama bu bir terördür savaş değildir. Bunun karıştırılmaması gerekiyor. Ordunun kışlalarına yapılan saldırıyla, tren istasyonunda bekleyen halka yapılmış saldırı aynı saldırıdır ve hiçbir şekilde savaş olarak nitelendirilemez. Bu bir terör eylemi olarak nitelendirilmelidir. Bu hataya düşmemek lazım. Bunu bir savaş gibi görmemek lazım. Suçlularla, teröristlerle mücadele olarak görmek lazım.''

AB'NİN TAVRI NET

AB'nin teröre karşı tavrının açık ve net olduğunu belirten Schennach, ''Kültürel farklılıklarımızı anlamak ve kabul etmek istiyoruz. AB'nin teröre karşı tavrı açık ve net. Siyasi olarak da 11 Eylül saldırıları ve sonrası tartışma konusu olmakta. Medeni hakların son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Medeni haklar azalırsa, bunlarda kısıtlamaya gidilirse o zaman terör kazanmış olur'' dedi.

Schennach, bir yandan terörle dikkatli şekilde etkin mücadele etmek, öte yandan da insan hakları ve medeni hakların korunması ve geliştirilmesi için çalışmak gerektiğini kaydetti. Silahsız olmak kaydıyla gösteri yapmanın medeni haklar kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Schennach, ''Barışçıl gösteri bir hak ama güç kullanarak ve silah kullanılarak bunun yapılması kabul edilemez'' diye konuştu. Terörle etkin mücadele için Türkiye'nin halkı dinlemesi gerektiğini dile getiren Schennach, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu noktada çok dikkatli olmak gerekiyor.

DÜNYADAN ÖRNEKLER VERDİ

Hükümet olarak terörün etrafındaki gruplarla, terörist grupların kendisiyle değil ama etrafındaki gruplarla belki temasa geçilmeli. Her zaman suçlu olmayan kişiler de bu gruplara dahil olabiliyor. İtalya, İspanya, ve Almanya'da bunları gördük. Hükümetin yapması gereken en önemli şey, halka kulak vermek. İnsanların endişelerini dinlemek ve ne yapılacağını görmek. 1970'lerin Almanya'sına bakacak olursak öğrencilerin o dönemde terörist gruplara sempatiyle baktığını görüyorduk. Daha çağdaş bir oluşummuş gibi algılıyorlardı. Halbuki maskeleri düşürülüp gerçekten katil oldukları gözler önüne serildiği zaman bu gruplar gençler için ilginç olmuyor. Kuzey İrlanda ya da Bask bölgesinde bunun örneklerini gördük. Hükümetler bu gruplara birtakım tekliflerle gittikleri zaman, onlar da bu teklifleri kabul edebiliyor. İrlanda'da silahların bırakılması söz konusu oldu. İspanya'nın Bask bölgesinde de daha sonradan barış tesis edildi."