BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Antep fıstığının faydaları çok

Bilim adamları, 1.5 yıl araştırdı, Antep fıstığının insan sağlığına birçok faydasının olduğunu ortaya çıkardı.

Abone ol

1.5 yıl süren çalışmanın sonuçlarını Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı açıkladı.

Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji ve Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri işbirliği ile yapılan çalışma kapsamında, Polis Meslek Yüksek Okulu'nun 33 öğrencisine, 8 hafta boyunca 100 gram kavrulmuş Antep fıstığı verildi.

Çalışma sonucunda, Antep fıstığının kan şekerini yüzde 10 düşürdüğü ve diyabete karşı koruyucu olabileceği, kalbe iyi geldiği ve kilo aldırmadığı da belirtildi.


Zeki Yağcı, son yıllarda Antep fıstığının insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda ciddi çalışmalar yapılmaya başlandığını ifade etti.

Kansızlığa karşı faydalı

Yağcı, "Bilimsel olarak fıstığın faydalarını ortaya koyduk. Çalışma sonucunda, kan şekerini yüzde 10 oranında düşürdüğünü, diyabete karşı koruyucu bir etkisinin olduğu tespit edildi. Kadın ve çocuklar üzerinde önemli bir problem olan Anemi'nin (kansızlık) önlenmesinde çok güzel bir seçim olacağı görüldü." dedi.

Bilinenin aksine kilo aldırmıyor

Fıstığın, sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak tüketilebileceğini aktaran Yağcı, bilinenin aksine Antep fıstığının kilo yapmadığını kaydetti.

100 gramında 560 kalori bulunduğunu dile getiren Yağcı, üstün lezzet ve aroması ile çocukların zeka gelişiminde çok önemli katkıları olan Antep fıstığının sağlıklı beslenmede tüketilebileceğini aktardı.

Yağcı, "Ben buna sıkıştırılmış enerji yiyeceği diyorum. Bundan sonra Antep fıstığının farklı özelliklerini ortaya çıkarmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çalışmalarda, Antep fıstığının damar yapısını düzenlediğini ve damar tıkanıklığını engelleyebileceğinin tespit edildiğini vurgulayan Yağcı, "Damarda yüzde 33 genişleme yapabileceği sonucunu bulduk. Bu parametre daha önce diğer kuruyemişlerle yapılan çalışmalara göre çok daha yüksek ve anlamlıdır. Antep fıstığı yüksek oranda doymamış yağ içermektedir. Bu özelliği nedeniyle kötü kolesterol olarak bilinen LDL'yi yüzde 12 oranında düşürdü. Antep fıstığının daha önce hiçbir çalışmada düşüşü gözlenmeyen trigliserid değerlerini düşürdüğünü bulduk." açıklamasını yaptı.