BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Antalya'da bir kültür şöleni yaşandı!

Geçtiğimiz günlerde Diyalog Avrasya Platformu muhteşem bir programa imza attı.

Abone ol

ESRA AYDIN- ANALİZ
Antalya Rixos otelde gerçekleştirilen “Küresel ekonomik Düzeni yeniden düşünmek” konulu konferansa 21 ülkede 500 entelektüel  katıldı.

Açılış Konuşmasını Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yaptığı konferansta; Küresel Ekonominin Sorunları, Küresel Ekonomiye Yeni Yaklaşımlar, Ekonomi ve Ahlaki Değerler ,ana başlıkları altında, Küresel finans sisteminde sorunlar, Küresel gelir dağılımı adaletsizliği, Yolsuzluk ve yoksulluk, Üretim, istihdam ve rekabet sorunları, Ekonomide yeni bölgesel ittifak arayışları,Küresel şirketlerin demokratikleştirilmesi ,Küresel kurumların yeniden yapılandırılması, Küresel finans sitemi ve sermaye hareketleri,Ekonomide denetim ve düzenleme mekanizmaları,İktisadi faaliyete dini yaklaşımlar, Çevre ve doğal kaynakların kullanımının ahlaki boyutu, Geri kalmış ülkelerin kalkınması, Küresel ekonomik barışta eğitimin rolü, Serbest piyasa ahiliği konuları ele alındı.

diyalogavrasya2.jpg
Babacan, burada yaptığı konuşmada, gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarının arttığını vurgulayarak, ”Artık bu krizden sonra gerçekten küresel ekonomiyle, ekonominin yönetimiyle, küresel finans ekonomik kurumlarıyla ilgili yeni baştan tasarımlar ve yeni baştan düşünce gerekmektedir. Güç dengeleri hızla değişiyor, dünyada ekonomik güç batıdan doğuya doğru hızla kaymakta. Gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru kayan bir güç söz konusu” İfadelerini kullandı.

diyalogavrasya1.jpg
Sürdürülebilir kalkınmanın ekonomi, insan ve çevre gibi üç boyutlu şekilde gerçekleşeceğini vurgulayan Babacan, bu üç unsura da gereken önemin verilmesi gerektiğini bildirdi. Ekonomi politikalarının rasyonel akılcı, ayağı yere basan politikalar olması gerektiğini dile getiren Babacan, yeni bir dünya düzeni istedi, insan ile çevre unsurlarının da dikkate alınması ve günü kurtarmak yerine geleceğe yönelik uzun vadeli adımlar atılması gerektiğini kaydetti

Antalya’da kültür Şöleni

Programın ikinci günüde Diyalog Avrasya Platformu Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Diyalog Avrasya Platformu (DAP), Avrasya’dan hareketle bölge ve dünya insanının diyalog kurmasına, birbirini anlamasına ve barış içinde yaşamasına katkı sağlamak ve Avrasya’nın kültürel ve entelektüel birikimini dünyaya duyurmak amacıyla 1998’de kurulmuş bir ‘Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu’dur. Diyalog Avrasya platformuna üye olan ülkeler;  Azerbaycan, Belarus, Estonya, Gürcistan, Kazakistan,  Kırgızistan,  Moldova,  Rusya Federasyonu, Tacikistan, Türkmenistan,  Türkiye, Ukrayna olarak sıralanabilir.

diyalogavrasya.jpg
Avrasya’dan gelen ülkelerin şarkı ve yöresel kıyafet gösterileri programın son akşamına damgasını vurdu.

Otelin lobisinde Kazakistan Türkmenistan Azerbaycan gibi ülkeler yöresel şarkılarını ve kıyafetlerini sergilediler. Ülkeler birbirleriyle hem bilgi ve tecrübe alışverişi yapma imkanı buldu hem de ülkelerinden getirdikleri hediyeleri birbirleriyle paylaştılar..

Program tebliğcilerinden  Kamran Mofid;  organizasyonun önemini şu ifadelerle özetliyor; Antalya forum açıkça gösterdi ki başka ve daha iyi bir dünya mümkünmüş. Bu organizasyon ile İşbirliği içinde olan  ve çatışma, savaş ve yıkımların olmadığı , şefkatin, arkadaşlığın misafirperverliğin ve cömertliğin olduğu gerçekten ortak iyilik için  bir diyalog dünyası inşa ediliyor.