BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,74
ALTIN 2.439,55
HABER /  DÜNYA

Amano, işbirliği çağrısı yaptı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer aktivitelerine ilişkin sorunların çözülmesi iç...

Abone ol

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer aktivitelerine ilişkin sorunların çözülmesi için işbirliği yapılmasına duyulan ihtiyacın altını çizdi.
Viyana’da her yıl düzenlenen UAEK Genel Toplantısı’nda konuşan Yukiya Amano, kurumun, nükleer soruşturma aktiviteleri kapsamında İran ve Kuzey Kore ile çalışmaya kendini adadığını söyleyerek, her iki ülke hükümetlerinin de kendi sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.
İran’ın, “Ülkede açıklanmamış kimyasal malzemeler ve faaliyetler bulunmadığı konusunda emin olunabilmesi için gerekli işbirliğini sağlamadığını” ifade eden Amano, “Kurum bu yüzden, ülkedeki bütün nükleer materyallerin barışçıl faaliyetler için olduğu sonucuna varamıyor” şeklinde konuştu.
Amano, kurumun, İran’ın yeni hükümetiyle mevcut sorunların diplomatik yollarla çözülmesine yönelik çalışmalar yürütmek istediğini belirterek İran’a da bir an önce UAEK ile işbirliğini artırması çağrısında bulundu.
Kuzey Kore konusunda ise, ülkenin, Yongbyon’daki nükleer tesislerin yeniden faaliyete geçirileceği, üçüncü bir nükleer testi yapılacağı ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin arttırılacağına yönelik açıklamalarını “üzücü bir gelişme” olarak nitelendiren Amano, “Bu tarz eylemler BM Güvenlik Konseyi’nin konuya ilişkin kararlarının açıkça ihlalidir” şeklinde konuştu.
UAEK’nın, Kuzey Kore’de 2009 yılından beri nükleer faaliyetlere yönelik çalışmalar yürütemediğini ve bunun da kurumun, ülkenin nükleer programı hakkındaki bilgisini kayda değer derecede kısıtladığını dile getirdi.
UAEK Başkanı Yukiya Amano ayrıca, Japonya’daki Fukuşima Daiiçi Nükleer Santrali’nin atık su sızdırmasının “yüksek öncelikli” olduğunu ve bir an önce ele alınması gerektiğini söyledi. Amano, UAEK’nın Japonya’ya yardımcı olmaya hazır olduğunu ve daha ileri tavsiyeler için uluslararası değerlendirmelerin gelecek aylar içerisinde gönderileceğini sözlerine ekledi.
(İHA)