BIST 9.786
DOLAR 32,60
EURO 35,01
ALTIN 2.449,22
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları Kapalıçarşı çeyrek altın kaç lira?

Altın fiyatları son 3 ayın dip seviyesinde. Dün başlayan altın fiyatlarındaki düşüş sürüyor. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 159 lira, tam altın fiyatı 654 lira oldu.

Abone ol

Altın fiyatları son üç ayın dip zirvesinde geziyor. Kapalıçarşı'da dün 161 liradan günü kapatan çeyrek altın bugün yeniden düşüş gösterdi. Çeyrek altın şu anda 159 liradan satılırken gram altının fiyatı ise 97 lira civarında. Kapalıçarşı altın fiyatlarına saat 14.00'daki kritik açıklama yön verecek.

Altın fiyatları güçlü doların yarattığı baskıyla üç ayın en düşük seviyesine yakın bulunuyor. Dolar kuru ile birlikte altın fiyatları da saat 14.00'daki Merkez Bankası faiz kararına kilitlenmiş durumda.

ALTIN FİYATLARI KAPALIÇARŞI'DA NE KADAR?
Kapalıçarşıda altın fiyatları dün gün boyu dalgalı bir seyir izledi. Çeyrek altın fiyatları öğleden sonra 159 liraya kadar indi ancak gün sonunda yeniden toparlanıp 161 liraya döndü. Bugün ise altın fiyatları yine dip seviyelerde. Kapalıçarşı'da çeyrek altın fiyatı ise şu anda 159 liradan işlem yapıyor.

ALTIN (TL/GR) alış 97,20 satış 97,22
Cumhuriyet Altını satış fiyatı 654,38
Yarım Altın satış fiyatı 318,85
Çeyrek Altın satış fiyatı 159,42
altin-fiyatlari-17-mart.jpg

DOLAR KURU NE KADAR OLDU?
Dolar kuru Merkez Bankası'nın açıklamaları öncesinde 2.62'lik seyrini sürdürüyor.

DOLAR KURU SAAT 09.30 RAKAMLARI ŞÖYLE;
İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 09.30 itibarıyla şöyle:

İSTANBUL DOLAR KURU ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 2,6150- 2,6210
Avro 2,7710- 2,7770
Sterlin 3,8550 -3,9000

ANKARA DOLAR KURU ALIŞ VE SATIŞ
ABD Doları 2,6100 -2,6250
Avro 2,7650- 2,7850
Sterlin 3,8440 -3,9020

DOLAR KURU MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI BEKLİYOR
Piyasalar Merkez Bankası'nın bugün saat 14.00'da açıklayacağı faiz kararına kilitlenmiş durumda. Toplantı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görüşmesinin ardından yapılacak ilk Para Politikası Kurulu toplantısı olması açısından önem taşıyor.

FAİZLER DEĞİŞİR Mİ?altin-fiyatlari.20150317112223.jpg

Yaygın kanı Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmeyeceği yönünde. Kotasyon anketine katılan 24 ekonomistin 22'si bu ay faizlerde değişiklik beklemiyor. 2 ekonomist politika faizinde, 2 ekonomist alt bantta, 2 ekonomist ise üst bantta indirim beklerken, beklenti 25 baz puan düzeyinde bulunuyor.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 7,5'te, faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25, üst bandı ise yüzde 10,75'te tutuyor.

DOLAR, MERKEZ'İ BEKLİYOR

Piyasada Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararının yön belirleyici olması bekleniyor. TCMB'nin bugün faiz oranlarının tamamını sabit tutması halinde piyasada kısa süre önce siyasilerin TCMB'ye yönelik sert eleştirileri ile sarsılan güvenin yeniden tesisini kuvvetlendirmesi; bu kapsamda piyasalarda olumlu bir etki yaratması bekleniyor.

Aksi halde ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın açıklayacağı karara kadar piyasada sert satış baskısı bekleniyor.

FED FAİZ KARARI YARIN AÇIKLANACAK NE OLUR?

Amerikan Merkez Bankası FED faizlerle ilgili kararını yarın yani çarşamba günü açıklayacak. Genel kanı Fed’in Çarşamba günkü açıklamasında “sabırlı” ifadesini kaldırması. Uzmanlara göre, Fed’in açıklamalarından “sabırlı” ifadesini kaldırması, bankanın faizleri yakın zamanda artırması anlamına geliyor.

FED KARARININ SATIR ARALARI ÖNEMLİ
Analistler açıklamalarda aynı zamanda satır aralarına da dikkat edileceğine işaret etti. Dikkat edilecek en önemli iki şey uzun vadedeki işsizlik beklentisi ve enflasyon tahminleri. Finansal danışmanlık şirketi BlackRock’ın analistlerinden Jeff Rosenberg, piyasaların bu iki göstergeye dair açıklamalara büyük önem vereceğini söyledi. Rosenberg’e göre, bu iki veriye dair tahminler faiz artışının hızına işaret edecek. Analist, “Eğer enflasyon beklentileri düşürülürse, Fed faizleri artırmak için daha yavaş bir süreç izleyecek” dedi. Uzmanlara göre, ‘sabırlı’ ifadesinin kaldırılması, Fed’in faizi artırımında ekonomik verilere bağlı olacağına da işaret edecek.

HAZİRAN MI EYLÜL MÜ?
Fed’in bu toplantıda dilini değiştirmesi genel beklentiyken, analistler faiz artışının ne zaman gerçekleşeceği konusunda ikiye bölünmüş durumda. Uzmanlar Fed’den gelecek ilk faiz artışının Haziran’da mı yoksa Eylül’de mi geleceği konusunda uzlaşmış değil.

AGRESİF OLMAYABİLİR
Bazı analistler faiz artışının daha sonraki aylarda bile gelebileceğini düşünüyor. Japon banka Nomura’nın faiz stratejileri biriminin analistlerinden George Goncalves, Fed’in faiz artırımında çok agresif davranmayabileceği belirtti. Goncalves, “Fed faizi ilk olarak Eylül’de artırabilir” dedi.

EKONOMİK TAHMİNLER DE AÇIKLANACAK
Fed Başkanı Janet Yellen, Çarşamba günü ekonomik verileri de açıklayacak. Fed yetkililerinin ABD ekonomisi için bu yıl büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3’e çekmesi, gelecek yıl için yüzde 2,5’ten yüzde 3’e çıkarması bekleniyor.