BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası faiz kararı Başçı baş eğdi mi?

Merkez Bankası'nın piyasaların beklediği kararını açıkladı. Merkez Bankası, politika faizi ve faiz koridorunda değişikliğe gitmedi.

Abone ol

Piyasaların beklediği faiz kararı geldi. Merkez Bankası faiz ve faiz koridorunda değişikliğe gitmedi.

Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı Erdoğan-Erdem Başçı Saray görüşmesinden sonra ilk değerlendirme olması açısından önem taşıyordu. Peki Merkez Bankasının faizi sabit tutma kararı nasıl etkiler?

MERKEZ FAİZİ SABİT TUTTU

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranınında indirime gitmedi. Merkez, bu kararı ile yüzde 7.50 oranında olan faizi sabit tutmuş oldu. Böylece, faizler piyasanın beklentisi doğrultusunda indirime gitmemiş oldu.

4 Şubat'ta çeyrek puanlık faiz indirimine giden Merkez, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından eleştirilmişti. Doların tarihi rekorlara imza atması sonrası ekonomi zirvesi toplanmış ve Erdoğan'dan "tatlıya bağladık" açıklaması gelmişti.

CNBC-e'nin düzenlediği kotasyon anketine katılan 24 ekonomistin 22'si bu ay faizlerde değişiklik beklemediğini dile getirmişti. 2 ekonomist politika faizinde, 2 ekonomist alt bantta, 2 ekonomist ise üst bantta indirim beklerken, beklenti 25 baz puan düzeyinde bulunuyordu.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 7,5'te, faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25, üst bandı ise yüzde 10,75'te tutuyor.

ERDOĞAN ELEŞTİRMİŞTİ

Piyasaların kilitlendiği faiz toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görüşmesinin ardından yapılacak ilk Para Politikası Kurulu toplantısı olması açısından önem taşıyordu. Hatırlanacağı gibi Erdoğan 'Faizlerin düşürülmesi' yönünde sert açıklamalar yapmış ve bunun için Erdem Başçı'yı hedef almıştı. Geçen hafta Saray'da yapılan Erdoğan-Başçı zirvesinin ardından görüşmenin faiz kararlarına nasıl yansıyacağı merak konusuydu.

FAİZ İNSE DE DERT SABİT KALSA DA...

Piyasada Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararının yön belirleyici olması bekleniyordu. TCMB'nin bugün faiz oranlarının tamamını sabit tutması halinde piyasada kısa süre önce siyasilerin TCMB'ye yönelik sert eleştirileri ile sarsılan güvenin yeniden tesisini kuvvetlendirmesi; bu kapsamda piyasalarda olumlu bir etki yaratması bekleniyordu.

Aksi halde ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın açıklayacağı karara kadar piyasada sert satış baskısı bekleniyor.

FED FAİZ KARARI YARIN AÇIKLANACAK NE OLUR?

Amerikan Merkez Bankası FED faizlerle ilgili kararını yarın yani çarşamba günü açıklayacak. Genel kanı Fed’in Çarşamba günkü açıklamasında “sabırlı” ifadesini kaldırması. Uzmanlara göre, Fed’in açıklamalarından “sabırlı” ifadesini kaldırması, bankanın faizleri yakın zamanda artırması anlamına geliyor.

FED KARARININ SATIR ARALARI ÖNEMLİ
Analistler açıklamalarda aynı zamanda satır aralarına da dikkat edileceğine işaret etti. Dikkat edilecek en önemli iki şey uzun vadedeki işsizlik beklentisi ve enflasyon tahminleri. Finansal danışmanlık şirketi BlackRock’ın analistlerinden Jeff Rosenberg, piyasaların bu iki göstergeye dair açıklamalara büyük önem vereceğini söyledi. Rosenberg’e göre, bu iki veriye dair tahminler faiz artışının hızına işaret edecek. Analist, “Eğer enflasyon beklentileri düşürülürse, Fed faizleri artırmak için daha yavaş bir süreç izleyecek” dedi. Uzmanlara göre, ‘sabırlı’ ifadesinin kaldırılması, Fed’in faizi artırımında ekonomik verilere bağlı olacağına da işaret edecek.

HAZİRAN MI EYLÜL MÜ?
Fed’in bu toplantıda dilini değiştirmesi genel beklentiyken, analistler faiz artışının ne zaman gerçekleşeceği konusunda ikiye bölünmüş durumda. Uzmanlar Fed’den gelecek ilk faiz artışının Haziran’da mı yoksa Eylül’de mi geleceği konusunda uzlaşmış değil.

AGRESİF OLMAYABİLİR
Bazı analistler faiz artışının daha sonraki aylarda bile gelebileceğini düşünüyor. Japon banka Nomura’nın faiz stratejileri biriminin analistlerinden George Goncalves, Fed’in faiz artırımında çok agresif davranmayabileceği belirtti. Goncalves, “Fed faizi ilk olarak Eylül’de artırabilir” dedi.

EKONOMİK TAHMİNLER DE AÇIKLANACAK
Fed Başkanı Janet Yellen, Çarşamba günü ekonomik verileri de açıklayacak. Fed yetkililerinin ABD ekonomisi için bu yıl büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3’e çekmesi, gelecek yıl için yüzde 2,5’ten yüzde 3’e çıkarması bekleniyor.

Dolar kuru Merkez Bankası'nın açıklamaları öncesinde 2.62'lik seyrini sürdürüyor.

DOLAR KURU SAAT 09.30 RAKAMLARI ŞÖYLE;dolar-kuru.20150317110652.jpg
İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 09.30 itibarıyla şöyle:

İSTANBUL DOLAR KURU ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 2,6170- 2,6230
Avro 2,7750 -2,7820
Sterlin 3,8800- 3,9000

ANKARA DOLAR KURU ALIŞ VE SATIŞ
ABD Doları 2,6130 2,6280
Avro 2,7670 2,7870
Sterlin 3,8640 3,9270

ALTIN FİYATLARI KAPALIÇARŞI'DA NE KADAR?
Kapalıçarşıda altın fiyatları dün gün boyu dalgalı bir seyir izledi. Çeyrek altın fiyatları öğleden sonra 159 liraya kadar indi ancak gün sonunda yeniden toparlanıp 161 liraya döndü. Kapalıçarşı'da çeyrek altın fiyatı ise şu anda 159 liradan işlem yapıyor.

altin-fiyatlari-bugün-17-mart.jpg
ALTIN (TL/GR) alış 97,20 satış 97,22
Cumhuriyet Altını satış filatı 654,38
Yarım Altın satış fiyatı 318,85
Çeyrek Altın satış fiyatı 159,42