BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.244,34
HABER /  GÜNCEL

Almanya seçim sonuçları anketlere göre kazanan belli!

ALMANYA'da resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi en yüksek oyu alarak seçimin galibi olmayı başardı. İşte Almanya'daki seçim sonuçları;

Abone ol

Alman ARD kanalının seçimlerde sandıkların kapanmasının hemen ardından duyurduğu ilk seçim tahminlerine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar Partisi (CDU) yüzde 32.5 oyla ilk parti oldu. Almanya Sosyal Demokrat Partisi ise yüzde 21 ikinci parti olurken, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi ise yüzde 13.5 oylar üçüncü parti oldu.

Almanya 19'uncu dönem Federal Meclis'i belirlemek için sandık başına gitti. Yerel saatle 08.00'de (TSİ 09.00) başlayan oy verme işlemleri, dün saat 18.00'de (TSİ19.00) sona erdi.

Almanya’daki genel seçimin galibi Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oldu.

Sandık çıkış anketine göre Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 32,5 oy aldı. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 20'de kaldı.

Koalisyon hükümetinde yer alan CDU/CSU ile SPD 2013’de yapılan son seçimlere göre oy kaybetti. CDU/CSU’nun oylarında yüzde 9 oranında düşüş oldu. SPD, yüzde 5,7 oranında oy kaybederek İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en düşük oyunu aldı.

AŞIRI SAĞCI PARTİ DE MECLİSTE

Sandık çıkış anketlerine göre, aşırı sağcı parti de mecliste. Sandık çıkış anketlere göre, AfD yüzde 13,5 ile üçüncü olarak ilk kez mecliste yer alacak. FDP de yüzde 10,5 ile dördüncü parti olacak ve yeniden meclise girecek.

Yeşiller yüzde 9,5 ile beşinci sırada yer alırken, Sol Parti de yüzde 9 oy oranına ulaşarak meclise girdi.

KATILIM ORANI YÜZDE 75

Seçimlere katılım oranının yüzde 75 olduğu açıklandı. ARD’nin sandık çıkış anketlerine göre Almanya Federal Meclisi’nde milletvekili dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 216, SPD 133, AfD 89, FDP 70, Yeşiller 63, Sol Pati 60.

MERKEL'DEN AÇIKLAMA

Angela Merkel, CDU’nun Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, kendilerine güvenen seçmenlere teşekkür etti. Partililer tarafından coşkuyla karşılanan Merkel, seçimden daha iyi bir sonuç almayı dilediklerini belirterek, "Seçim kampanyamızın stratejik hedeflerine ulaşmaktan dolayı mutluyum. CDU ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) olarak en güçlü birliğiz. Hükümeti kurma görevimiz var. Bize rağmen bir hükümet kurulamaz" diye konuştu.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin 12 yıl iktidarda bulunmasının ardından bu sonucu almasının normal olmadığını savunan Merkel, Almanya için Alternatif (AfD) partisinin meclise girmesiyle yeni bir görevle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Merkel, AfD'nin meclise girmesiyle ilgili, "Bu konuda kapsamlı bir analiz yapacağız. Çünkü, AfD’ye giden seçmenleri tekrar kazanmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya'daki mevcut sorunları, vatandaşların endişelerine kulak vererek çözeceklerini ve iyi bir şekilde politika yapacaklarını dile getiren Merkel, gelecekteki hedeflerinin refah sağlamak, Avrupa Birliği’ni (AB) bir arada tutmak, yasa dışı göçle mücadele etmek ve iç güvenlik olduğunu ifade etti.

SOSYAL DEMOKRATLAR MUHALEFETTE KALACAK

SDP Genel Başkanı Martin Schulz, partisine muhalefette liderlik edeceğini söyledi.  Schulz başkent Berlin’deki SPD Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, iktidar ortağı olarak girdikleri genel seçimleri kaybettiklerini belirterek, “Bugün sosyal demokrasi için zor ve acı bir gün. Seçim hedefimizi kaçırdık” dedi.

Schulz, kendilerine oy veren seçmenlere teşekkür ederek, ''Partinin başında kalıp Sosyal Demokrat Partiye muhalefette liderlik edeceğim'' ifadesini kullandı.

Schulz, aldıkları oy oranıyla sosyal demokrasinin ilkeleri ve değerleri için gelecek yasama döneminde de mücadele edeceklerini belirterek, seçimlerde geleneksel parti tabanına ulaşamadıklarını ifade etti.