BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.447,85

“Akademik lise” doğru bir tanımlama mı?

MEB, Akademik lise, tanımlar,Liseler

Dershaneler konusu tartışılırken, bir toplantı sonrası, kamuoyu, birden bire Sn. Bakan’ın ağzından, “akademik lise”* tabirinin kulağa hoş geldiğini, olabileceğini duydu…

İş büyümeden, bu konudaki bazı çekincelerimizi belirtmek istiyoruz;

Akademi; Bilim/sanat  dallarında, teorik ya da uygulamalı  öğretim yapan  yüksekokullara okullara verilen isimdir…

Yani;

Belli alanları vardır,

Her öğrenci, o alanla ve onu besleyen/destekleyen ilgili dallara bağlı dersler görür,

Öğretmenler; Öğr. Gör., Arş.Gör, Y.Doç., Doç., Prof. ünvanı  ile sınıflandırılmışlardır,

Her öğrenci alanla ilgili bir konuda tez/bitirme ödevi yapmakla yükümlüdür,

Öğrenciye, akademik tezler/kitaplar/dergiler  ile bir çok konuya dair içerikleri ve özetleri arama, bulma imkanı sunmaktadır…

Alanla ilgili yeteri derecede yabancı dil bilgisi aranmaktadır,

Öğrencilere, alanla ilgili araştırma metotları öğretilerek, yeni bulgular edinmek için gerekli bilgiler verilir,

İsteyen öğrenci, lisans sonrası yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik yapabilir, bunun içinde yeterli donanımın olması şartı aranır.

Liselerde bunlar olmayacağına göre,

“akademik lise” tabiri, doğru durmamaktadır.

Ülkemizde, çok moda olan bir şey var; göreve atananların/gelenlerin, kurum içinde yeni isim bulma, değiştirme –geliştirme değil- telaşı, “kişileri ve yönetimleri etkileyerek”  yanlış yollara sevk etmektedir. Sonra da işin içinden çıkılamamaktadır.

Değişim ile gelişim hala yeteri derecede anlaşılamamıştır. (Değişim ve gelişimin sanatta yeri var mı? G.AY, www./?p=1801)

Toplantıda ortaya atılmış, o anda hoş gözükmüş olabilir –ki Sn. Bakanım açıklamasından o anlaşılıyor- ancak, Bakanlık uzmanları bunun yanlış olacağını hızlı bir şekilde Sn. Bakan’a iletmeli ve bir daha seslendirmemelidirler.

Zaten Sn. Bakan’da eğitimci ve bilgili kişiliği ile sonradan  gerçeği görecektir.(görmüştür)

Eğitimde yapılan hatayı düzeltmek yılları alıyor, olan öğrencilere oluyor.

Lise mezunları, üniversiteye adım attığında “akademi”ile tanışmalıdır.

Yine,enerjimizi boşa harcamayalım…

Lütfen…

Son not: Sn. Bakan, Bakanlar Kurulu’ndaki  sunuş sonrası bu adlandırmadan hiç bahsetmedi. “Açık lise” adını kullandı. Devamını diliyoruz.

* Öncelikle açık lise adı değiştirilecek, "akademik lise" adıyla yeni bir başlangıç yapılacak. Çünkü, mevcut açık liseler, yani açıköğretim liseleri nitelikli eğitim veremiyor. Bu yüzden de  iyi bir izlenim bırakmıyor. Bu gerekçe bakan avcı tarafından da kabul gördü. İsim değişikliği yapılacak. Ama sadece adında değil, bu okulların yapısında da değişikliğe gidilecek.
Mevcut açık liselerde, yüz yüze eğitim zorunluluğu yok. Ama adı yönlendirilmesi önerisi. Buna göre, , güzel sanatlar ve imam hatip liselerinde okuyan ama üniversiteye giriş için kendini yeterli görmeyen öğrenciler,bu okullara başvuracak ve takviye dersler alacak.
Matematik, fen, coğrafya gibi branşlardaki eksiklerini kapatabilmeleri için. Ve hiçbir ücret ödenmeyecek. Maliyeti devlet karşılayacak. Bir başka öneri akademik liselerin sınavına hazırlanmak isteyen mezun öğrencilere de destek vermesi. Bakanlık, bu öneriye de sıcak bakıyor, değiştikten sonra akademik lise olarak bu okullarda 20 saatlik yüz yüze eğitim şartı öngörülüyor.
Üniversiteye dönük bir ön hazırlık lisesi olmaları planlanıyor. En önemlisi ise üniversitede okumak isteyen meslek liseli öğrencilerin akademik liselere. Çünkü özellikle lise mezunu adayları, "Dershaneler kapanırsa, mağdur oluruz" endişesi içinde. Bu alternatifin onların endişesini de gidereceğine inanılıyor.(CNN TüRK, 29.11.2013)

Güncel, Ayvalıkta Bir Sanat evi; Sevgili  Kenan Öztürk yine rahat durmamış.  Ulusal ve uluslararası düzeyde sanatçıları Ayvalık’a davet ederek, konaklama ve kültürel üretim yapmalarını sağlayan Karagöz Sanat Evi’ni kurarak, şehrin kültürel imajına önemli bir katkı sunmaya başlamış.

Öztürk’ün amacı; Karagöz, sanatçının Ayvalık ta bulunduğu dönemde diğer sanat dallarındaki insanlar ile ilişki kurmasını ve bir proje gerçekleştirmesini sağlamak,

Toplumun farklı kesimleri ile sanatçı arasında kültürel bağlar kurar ve halkla sanatçı arasında ilişkiyi geliştirmek,.

Sanat kişisel mutluluk ve gelişme için önemli bir kaynaktır. Karagöz Sanat Evi, konaklama yapacak sanatçıyı toplumun çeşitli kesimleriye ilişkiye geçirirken, onların göz ve kulaklarını kültüre açmak, ufuklarını genişletmek, merak uyandırmak,

Ayvalık’taki mahalle, köy, okul, dernek , yerel yönetimler vb toplumsal dinamikler ile sanatçı arasında köprü görevi görmek,

Sanatçı zenginliğini halkın farklı kesimlerinde ki sanat severlere sunarken aynı zamanda onlardan öğrenmek,

Karşılıklı bu değiş tokuş insanların sanatla buluşmasını, sanatçının halkı tanımasını, her iki tarafın yeniliklere açık olmalarını ve kültürel zenginleşmelerini sağlamaktır.

(Bilgi için; Kenan Öztürk, Karagöz Sanat Evi , Barboros cad.1.sokak, 2.ara. no. 22 AyvalıkTel. 00 33 6 08 07 16 28 - – )