BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'li vekilden olay diyalog! 

Sivas Katliamında öldürülen isimlerden şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok Akatlı, Meclis'te tartışma çıkaracak yorumlarla karşılaştı...

Abone ol

TBMM'ye davet edilen Sivas katliamı kurbanlarından şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok Akatlı'ya AKP'li Oya Eronat'ın yönelttiği sorular tartışma yarattı:
*Hiç, Aziz Nesin'i sorguladınız mı?

TBMM Terörden Kaynaklanan Yaşam Hakkı İhlallerini Araştırma Komisyonu'nda Sivas katliamında öldürülen 35 kişinin içindeki isimlerden şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok Akatlı, AKP milletvekillerinin tartışma çıkaran yorum ve sorularıyla karşılaştı.

AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Altıok'a, "Lütfen Sivas katliamını 'şeriatçı kalkışma' olarak adlandırmayın. Yargılanmayanlara 'suçlu' diyemeyiz" dedi.

Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın, Zeynep Altıok ile yaşadığığı "Aziz Nesin" diyaloğu ise olay oldu. AK Partili vekil,  "Keşke Aziz Nesin konuşmasaydı da babam ölmeseydi' dediniz mi'' sorusu ile şaşırtan bir diyaloğa girdi.

AKP Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlığındaki komisyon, 3 Temmuz 1993'te Madımak Oteli katliamının kurbanlarından şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok Akatlı'yı dinledi. Akatlı'nın sözleri üzerine komisyon üyeleri ile şaşırtan diyaloglar gelişti.

İşte o diyaloglar;

ŞERİATÇI KALKIŞMA DEMEYELİM

Mehmet Metiner: Bu bir insanlık suçudur, ''Allahuekber'' nidalarıyla yapılsa da insanlık suçudur. Bu cumhuriyeti, devleti yıkma suçu olarak görmek ve göstermek doğru değil. Yargılanmamış insanları peşinen suçlu ilan edemeyiz. Böyle gidersek bu bir aşiret mantığına dönüşür. Bu bir cumhuriyeti yıkma suçu değildir. Mağdurlar bu tip politik okumalar üzerinden bu davanın takipçileri olmamalıdır. Lütfen Sivas katliamını şeriatçı kalkışma olarak adlandırmayın.

Zeynep Altıok: Bence siz de kendi adınıza bu kadar emin olmamalısınız. Burada birisini savunuyor olmamalısınız. Burada adaletin tecelli ettiğini söyleyebilir misiniz?

Naci Bostancı: Adaletin hiçbir şekilde tecelli etmediği doğru değil. Bir yargılama olmuş ve ceza alanlar var.

Mehmet Metiner: Niçin bize karşı bu kadar önyargılısınız. Çok politik önyargılarla konuşuyorsunuz.

AZİZ NESİN SORUSU İLE ŞAŞKINA ÇEVİRDİ

AK Parti'nin kadın vekili Oya Enorat ise Aziz Nesin ile ilgili yaptığı yorumlar ve yönelttiği sorularla şaşkınlık yarattı. Eronat ile Zeynep Altıok arasında şu diyaloglar geçti:

Oya Eronat: Hiç Aziz Nesin'i kendi kafanızda sorguladınız mı? Acaba o da böyle yapmasaydı keşke diye düşündünüz mü? Çünkü birçok insan için din hassas bir konudur. Bu hassas duyguların kaşınmaması gerekir. Tabii bir katliamın gerekçesi olamaz, ama keşke Aziz Nesin konuşmasaydı da babam ölmeseydi dediniz mi?

Zeynep Altıok: Aziz Nesin bu toplumun saygın insanlarından biridir. Ben o gün de her bireyin görüşlerini serbestçe dile getirmesinden yanaydım. Provokasyon her zaman, her yerde vardır, ama provoke olup adam öldüremezsiniz. Aziz Nesin kendini ifade etmiştir. En azılı provoke olmuş katilin bile suçu kabul edilmemeli. 'Keşke Aziz Nesin bunları söylemeseydi, bunlar yaşanmasaydı...' Bunlar ütopik, romantik şeyler.

Oya Eronat: Her gerçeği her yerde söylemek demokrasi midir, yoksa dejenerasyon mudur? Herkes birbirine saygı gösterecek, anlamaya çalışacak.

Zeynep Altıok: Nesilleri kindarlık değil, hoşgörü ekseninde yetiştirmeyi kastediyorsak zaten hepimiz hemfikiriz.