BIST 10.248
DOLAR 32,31
EURO 34,82
ALTIN 2.399,82
HABER /  GÜNCEL

2050 yılında dünya felaket olacak!

Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar! İngiliz bilimadamları araştırdı. Zenginler fakirle paylaşmadığı taktirde dünyanın sonu kötü...

Abone ol

İngiltere Kraliyet Akademisi'nin yayınladığı dünyanın 100 yıl sonraki halini gösteren rapor ürküttü. Bu hızla devam edersek çok değil, 38 yıl sonra Hindistan kadar bir ülke daha dünya nüfusunu katılmış olacak.

Rapor ekonomik ve çevresel felaketlere de dikkat çekiyor. Hızlı nüfus artışı ve zengin ülkelerin aşırı tüketimi bu hızla devam ederse halimiz harap... 

The Guardian'ın haberine göre Nobel ödüllü biyolog Sir John Sulston'ın yönettiği araştırma ekibi, talep eden her kadına doğum kontrol haplarının ücretsiz olarak verilmesini, eşitsizliğin önlenmesi için de tüketim sınırlaması getirilmesini öneriyor.

Önümüzdeki 100 yıllık döneme ilişkin değerlendirmede, 2050 yılında 9 milyara ulaşacak dünya nüfusunu oluşturan insanların uzun ve sağlıklı yaşayabilmeleri için, nüfus ile tüketim sorunlarının siyasi ve ekonomik gündemin en başına yerleştirilmesi gerektiği ısrarla vurgulandı.. Raporda, bu iki konunun siyasetçiler tarafından gözardı edildiği, çevre ve kalkınma örgütlerinceyse hafife alındığı belirtildi.

HER BEŞ GÜNDE 1 MİLYONLUK ŞEHİR

Rapordaki bir veri ise çok çarpıcı. Mevcut nüfus artış hızı sabit kaldığı sürece, gelişmekte olan ülkelerin, bugünden 2050'ye kadar her beş günde bir, nüfusu 1 milyonu bulan şehirler kurması gerekecek.

38 YIL SONRA BİR ÇİN'İMİZ DAHA OLACAK

Raporda bu durum şöyle vurgulandı:

"Küresel nüfus artışı önümüzdeki onyıllarda kaçınılmaz olarak devam edecek. 2050 itibarıyla bugün 7 milyar olan dünya nüfusuna, 2 milyar 300 milyon kişi daha eklenecek. Bu da yeni bir Çin ya da Hindistan demektir".

1 MİLYAR, 1.25 DOLARLA GEÇİNİYOR

İngiliz bilim insanlarının raporunda, ekonomik ve çevresel felaketlerin önlenmesi ya da bunların olumsuz etkilerinin azaltılması için, özellikle de gelişmiş ülkelere büyük görev düştüğü kaydedildi.

Raporda küresel nüfusun 1 milyar 300 milyonluk kısmının, günde 1.25 dolarla geçindiğinin altı çizilirken, gelişmiş ülkelerin karbondioksit tüketiminin hızla azalması ve genel tüketim alışkanlıklarının da değişmesi gerektiği ifade edildi.