BIST 9.919
DOLAR 32,44
EURO 34,79
ALTIN 2.449,99
HABER /  SEÇİM

AK Parti mitingleri başlıyor işte tarihi ve yeri

AK Parti 1 Kasım erken seçimi öncesi yapacağı mitinglere 5 Ekim'de Samsun'dan start verecek. Peki AK Parti'nin mitinglerde kullanacağı sloganı ne olacak? İşte AK Parti'nin erken seçim ajandası...

Abone ol

7 Haziran seçimlerinde 18 milletvekili daha çıkaramadığı için tek başına iktidarı yakalayamayan AK Parti, yüzde 44 alması durumunda 276'yı yakalıyor, bu sebeple her bir oyun çok kıymete bindiği bir seçim atmosferine giren AK Parti, yüzde 44 sınırını aşmak için hem milletvekili listelerinde değişikliğe gitti, hem de miting programını da bu hedefe göre belirledi. 

1 Kasım erken seçimlerine son sürat hazırlanan ve strateji geliştiren AK Parti seçim beyannamesini 4 Ekim'de açıklayacak, 5 Ekim'de de Samsun'dan seçim mitinglerine start verecek.

HER GÜN 1 İLDE MİTİNG YAPILACAK

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, seçime 1 ay gibi kısa bir süre kalması nedeniyle sınırlı sayıda miting gerçekleştirecek. Yapılan taslak miting programında 20 kadar il belirlendi. Buna göre miting için her gün bir ile gidilecek.

ak-parti-miting2.jpg
BİRBİRİNE YAKIN İLLERDE 2 AYRI PROGRAM

Al Jazeera'de yer alan habere göre, AK Parti, birbirine yakın illerde iki ayrı program düzenleyecek. Örneğin Trabzon'da miting yapılırken, Rize'de sivil toplum kuruluşları ile yemekte bir araya gelinecek ya da salon toplantısı yapılacak. Televizyon programlarına da ağırlık verilecek.

ak-parti-miting.20150930140141.jpg
AK PARTİ'NİN KAYBETTİĞİ BÜYÜKŞEHİRLERDE MİTİNG YAPILACAK

Al Jazeera'ye bilgi veren kaynaklar yaklaşık 20 büyükşehirin taslak programa alındığını belirtti. Bunların çoğunluğu da AK Parti'nin 7 Haziran'da milletvekili kaybettiği iller.

İşte taslak miting programında yer alan büyükşehirler:

Samsun, Erzurum, Manisa, Kahramanmaraş, Kayseri, Şanlıurfa, Trabzon, Bursa, Mardin
Mersin, Gaziantep, Ankara, İzmir, Hatay, Van, Diyarbakır, Adana, Antalya ve Konya.

Miting taslağında yer alan Kahramanmaraş, Trabzon, Hatay ve Konya'da milletvekili sayısı 2011 yılına göre değişmedi. Ancak bu illerin milletvekili kontenjanı fazla, dolayısıyla daha çok milletvekili çıkarmak mümkün.

Kaynaklar, miting yapılması planlanan bu illere başka illerin de eklenebileceğini ancak sayının çok fazla artmayacağını belirtti.

davutoglu-ak-parti-grup-toplantisi.20150930140321.jpg

AK PARTİ BU İLLERDE KAYBINI TELAFİ EDERSE...

Temel hedefi 276'nın üzerine çıkmak olan AK Parti, sadece bu illerde uğradığı kaybını telafi ederse AK Parti 31 milletvekili daha çıkarıyor.

AK PARTİ GELENEĞİ BOZULMADI

Davutoğlu, seçim beyannamesini açıklayacağı 4 Ekim'in hemen ertesi günü alana çıkacak. AK Parti'nin miting programı 5 Ekim'de Samsun'dan başlayacak, Erzurum ile devam edecek. Bu aslında bir AK Parti geleneği.

AK Parti mitinglerini her seçim döneminde Samsun, Erzurum ya da Sivas'tan başlatıyor.

7 HAZİRAN'DA DA SİVAS VE ERZURUM'DAN BAŞLANMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı olduğu dönemde başlatılan uygulama Davutoğlu döneminde de devam ettiriliyor. Bu illerin seçilmesinin nedeni Cumhuriyet ve Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcını temsil etmeleri. Davutoğlu 7 Haziran seçimleri için mitingleri Erzurum ve Sivas'tan başlatmıştı.

"İSTİKLAL SAVAŞI" MESAJI

Erdoğan başbakanlığı döneminde, 30 Mart 2014'teki yerel seçimlerde kampanyasını 22 Şubat 2014'te Sivas'tan başlatmıştı. 17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından "paralel yapı" olarak tarif edilen Fethullah Gülen Cemaati'ne karşı mücadelesini "İstiklal Savaşı" olarak kurgulayan Erdoğan, Sivas tercihini o zaman şöyle açıklamıştı:

"Sivas’tan başlıyor olmamızın bir başka, önemli sebebi var. 1919 yılının Eylül ayında Sivas’ta Gazi Mustafa Kemal, Sivas Kongresi'ni topladı. O kongre kurtuluş savaşımızın yolunu açtığı kadar, cumhuriyetimizin de adeta istikbalini, geleceğin şekillendirdi.”

Erdoğan 10 Ağustos 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki kampanyasını da aynı vurgu üzerine kurmuştu. O dönem kampanyanın başlangıç noktası olarak ise Samsun seçilmişti. Hemen Samsun'un ardından gelinen durak ise yine Erzurum'du.

(Görsel Al Jazeera Türk'ten alınmıştır)