BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD'li gizli ajanlara içki yasağı

Kolombiya'daki seks skandalının ardından Amerikan Gizli Servis personeline ülke dışı görevlerde içki yasağı getirildi. Gizli ajanlar, 'kötü şöhretli' yerlere de gidemeyecek.

Abone ol

Skandala karıştıkları iddia edilen ajanlar Başkan Obama'yı korumakla görevliydi.

ABD Gizli Servisi, Kolombiya'da yaşanan seks skandalının tekrarlanmasını engellemek için personel yönetmeliğini değiştirdi.

Yeni düzenlemelerle Gizli Servis ajanları ülke dışındaki görevlerinde içki içemeyecek, "kötü şöhretli işletmelere" gidemeyecek ve otel odalarına yabancıları getiremeyecek.

Ayrıca personele uyması gereken kurallarla ilgili kurslar verilecek.

Bu ayın başlarında Kolombiya'nın Cartagena kentinde bir zirveye katılan ABD Başkanı Barack Obama'yı korumakla görevli 12 Gizli Servis üyesi ve bazı subayların bir striptiz kulübüne gittiği sonra da otellerinde 20'den fazla fahişeyle eğlendiği ortaya çıkmıştı.

Obama'dan birkaç gün önce Kolombiya'ya giden ajanlar, skandalın ardından ya istifa etti ya da haklarında disiplin soruşturması açıldı.

Gizli Servis'in bağlı olduğu Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı, Barack Obama'nın Kolombiya'ya gelmesinden önce ekibin değiştirildiğini ve Başkan'ın güvenliğinin riske atılmadığını söylüyor.

Gizli Servis ayrıca, bir grup gizli ajanın geçen yıl Başkan'ın ziyareti öncesinde El Salvador'da striptiz kulübüne gitiği ve fahişelerle birlikte olduğu iddialarının da soruşturulacağını açıkladı.

Perşembe günü, Gizli Servis sözcüsü bu yöndeki iddialarla ilgili kanıt olmadığını açıklamıştı.

İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, hafta başında Senato'da ifade verirken Kolombiya'daki skandalın münferit bir olay olduğunu söylemiş, "Bu olayın bir kültür sorununu temsil etmesi benim için sürpriz olur" demişti.