BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.446,11
HABER /  GÜNCEL

ABD'li Büyükelçi'den Gülen açıklaması

ABD'li Büyükelçi Francis Ricciardone Ankara kulislerini karıştırdı.

Abone ol
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone Türkiye'deki "paralel yapı" tartışmaları konusunda ilk kez net konuştu. Amerikalı Büyükelçi, paralel yapı tartışmaların "Türkiye'nin aile içi tartışması" olduğunu söyledi, "bu tartışmaya biz karışmak istemiyoruz" dedi. Ricciardone'nin bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaretinde dile getirdiği bu sözler, Ankara siyasi kulislerini karıştırdı.
 
Amerikalı Büyükelçi'nin "tartışmaya karışmak istemiyoruz" cümlesi, Ankara'da "ABD, Fethullah Gülen'in iade edilmesi konusundaki taleplere, diplomatik hayır yanıtı verdi" şeklinde yorumlandı.
 
GÜLEN'İN İADESİ İSTENMİŞTİ

Başbakan Erdoğan, daha önce canlı yayınlanan bir televizyon mülakatında, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde Fethullah Gülen'in iadesini istediğini açıklamıştı. Erdoğan ,"Obama ile konuştum. Ülkemdeki huzursuzluğun sebebi sizdedir. Pensilvanya'dadır. Siz de gerekeni yapın. Siz ABD'yi tehdit edeni benden nasıl istiyorsanız ben de sizden istiyorum dedim. O da her şey yapılacak dedi" ifadesini kullanmıştı.
 
ERDOĞAN: "MODEL ORTAĞIMIZDAN BEKLENTİMİZ VAR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mart seçimlerinin ardından Amerikalı televizyoncu Charlie Ross'a yaptığı açıklmalarda, ABD'den Gülen'in iadesi ya da sınırdışı edilmesi yolundaki beklentisini bir kez daha ifade etmişti. Erdoğan, "Bizim model ortağımızdan beklentilerimiz var" demiş, Ross'un "ne bekliyorsunuz" sorusu üzerine ise, Gülen'i kastederek "bunları sınır dışı etmesini. Ben Amerika’nın kendi güvenliğini tehdit eden birileri olursa ne yaparsam, stratejik ortağımız da bizim ulusal güvenliğimizi ilgilendiren bir konuda onu yapmalı" demişti. Erdoğan, "“ABD Fethullah Gülen’i iade edecek midir?” sorusu üzerine de, "Ümit ediyorum. En azından sınır dışı etmeliler" diye konuşmuştu.