BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD'de bayraklar yarıya indi

Cumartesi günü Arizona eyaletinde düzenlenen saldırının kurbanları anısına bir dakikalık saygı duruşu düzenlenirken saldırının zanlısı Jared Loughner yerel saatle bu akşam mahkemeye çıkarılıyor.

Abone ol

Beyaz Saray'daki bayraklar yarıya indirildi.

ABD'de geçen Cumartesi günü Arizona eyaletinde düzenlenen saldırının kurbanları anısına bir dakikalık saygı duruşu düzenlendi.

Saldırıda Demokrat Partili kongre üyesi Gabrielle Giffords ağır yaralanmış, altı kişi öldürülmüştü.

Saldırıda ölenler arasında, Kongre üyesini görmeye gelen 9 yaşında bir kız çocuğu ve muhafazakar bir Cumhuriyetçi Parti üyesi Yargıç John Roll da vardı.

Saygı duruşu ve anma törenini ise ABD Başkanı Barack Obama yönetti.

Zanlı mahkemeye çıkacak

Yirmi iki yaşındaki zanlı Jared Loughner, Giffords'a yönelik suikasti önceden planlamakla suçlandı.

Loughner yerel saatle bu akşam saatlerinde mahkemeye çıkarılacak.

Loughner, idam cezasına mahkum edilebilir.

Eyalet mahkemesi, Loughner'ı Gabrielle Giffords'a suikast düzenlemeye çalışmak ve iki hükümet yetkilisini öldürmekle suçluyor.

Loughner'ın evini arayan polisler, burada "önceden planladım," "suikast girişimim" ve "Giffords" kelimelerini içeren bir mektup buldu.

Bu mektubun, saldırının planlanmış olduğuna dair önemli bir kanıt teşkil ettiği belirtiliyor.

Kongre üyesi Gifford, Arizona eyaletinin Tucson kentinde seçmenleriyle bir araya geldiği sırada vuruldu ve yoğun bakımda.

Demokratların yükselen yıldızı

Bir NASA astronotuyla evli olan 40 yaşındaki ABD'li Temsilciler Meclisi üyesi Gifford, demokratların yükselen yıldızlarından biri olarak niteleniyordu.

Obama'nın, cumhuriyetçi cephede radikalleşmeye neden olacak ölçüde yoğun muhalefetle karşılanan sağlık reformunun destekçilerinden biri olan Gifford'un seçim bürosu da tasarının kabul edilmesinden sonra saldırıya uğramıştı.

Giffords, geçen yıl sağlık reformunun Kongre'de kabul edilmesinin ardından eski Alaska Valisi Sarah Palin tarafından internet sitesine konulan bir haritada, ''sağlık reformuna destek veren ve bu nedenle ara seçimlerde mutlaka yenilgiye uğratılması gereken milletvekillerini'' göstermek için, her birinin üzerinde silahla nişan alma işareti olan farklı seçim bölgelerinin yer aldığı ve kendi seçim bölgesine de bu haritada yer verildiğinden yakınarak, ''İnsanlar bu tür hareketlerin bazı sonuçları olacağını bilmeli'' demişti.

Palin, milletvekili Giffords'ın başından vurulduğu saldırıyı ilk kınayanlar arasındaydı.

Giffords, Arizona eyaletinde geçen yıl kabul edilen tartışmalı göçmenlik yasasını da eleştirerek, bu yasanın sınırın güvence altına alınması veya uyuşturucu ve silah kaçakçılığının önlenmesi konusunda işe yaramayacağını savunuyordu.

Muhafazakar eğilimli Arizona eyaletinde Demokrat Parti'den üç dönem arka arkaya Temsilciler Meclisi üyeliğine seçilmeyi başaran Giffords, geçen kasım ayında düzenlenen ara seçimlerde aşırı muhafazakar Çay Partisi hareketinin desteğini alan rakibini az farkla geride bırakmayı başarmıştı.

ABD Kongresi polisi, Temsilciler Meclisi üyelerine kişisel güvenlikleri konusunda tedbirli olmaları tavsiyesinde bulundu.

Temsilciler Meclisi çoğunluk lideri Eric Cantor, bu olay nedeniyle gelecek hafta yapılması planlanan, sağlık reformunun geri çevrilmesini içeren tasarının oylaması dahil olmak üzere tüm yasama çalışmalarının ertelendiğini açıkladı.