BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABD ve PYD'den Esad'a ortak mesaj!

IŞİD saldırılarının yoğunlaşığı Haseke'deki çatışmaları yorumlayan ABD ve PYD cephesinden birbirine paralel iki açıklama yapıldı.

Abone ol

Suriye krizi tartışılmaya devam ederken ABD ve PYD'den gelen 2 paralel açıklama dikkat çekti. Hem PYD hem ABD IŞİD'e karşı Esad yönetimiyle beraber hareket etmeyeceklerini söyledi.

Suriye'nin kuzeyindeki Haseke kenti, son günlerde IŞİD hedefinde. Konu üzerine dün Sputnik'e konuşan Cezire Kantonu Başbakan Yardımcısı PYD'li Hüseyin Azzam, IŞİD'in saldırısının ardından 60 bin kişinin kenti terk ettiğini söyledi.

"HASEKE'Yİ ESAD'SIZ SAVUNACAĞIZ"

Azzam, YPG’nin IŞİD'e karşı Suriye ordusu ile ortak hareket etmeyeceğini söyledi. Azzam, “biz Haseke'nin savunması için hazırız. IŞİD'in kenti ele geçirmesine izin vermeyeceğiz. Haseke'nin tamamını savunmaya hazırız. Cezire Kantonu olarak Haseke için hazırlıklarımızı uzun zamandır yapıyorduk. YPG ve asayiş güçleri kente takviyeler yaptı ve halen de yapıyor. Suriye hükümeti ile aynı cephede hareket etmeyeceğiz. YPG, hükümetle aynı cephede IŞİD'e karşı savaşmayacak. Suriye hükümetine güvenmiyoruz" dedi.

ABD'DEN DE PARALEL AÇIKLAMA

Bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner'den geldi. Toner, ülkesinin Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin de içinde olduğu IŞİD'e karşı oluşturulan bir koalisyonda yer almayacağını belirtti. Toner, Moskova'nın gündeme getirdiği ve IŞİD'e karşı Şam yönetiminin de dahil olduğu daha geniş bir koalisyon oluşturulması yönündeki teklifle ilgili bir soru karşısında şunları söyledi: ''Esad hükümetinin dahil olduğu hiçbir şeyi desteklemeyiz.'' Kremlin'de dün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'i ağırlayan Putin, 'kötülükle mücadele' söz konusu olduğunda 'güç birliği yapılmasının şart olduğunu' belirtmişti. Muallim de terörü yenmek için bölgedeki diğer ülkelerle işbirliğine hazır olduklarını ifade etmişti. Muallim'le görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Şam hükümetinin dışında tutulduğu koalisyonun IŞİD'le mücadelede yetersiz kaldığının altını çizmişti.