BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.435,10
HABER /  GÜNCEL

AB ve Ukrayna Putin'i doğalgaz konusunda iknaya çabalıyor

Ukrayna lideri Poroşenko ile Milan'da biraraya gelen Rusya lideri Putin'in toplantıda Ukrayna'daki krizden etkilenen gaz arzını da konuşması bekleniyor. AB liderlerinin de katıldığı toplantıda amaç olası bir doğalgaz krizinin önüne geçmek.

Abone ol

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin Ukrayna'nın doğusundaki durumu konuşmak için Ukrayna lideri Petro Poroşenko ile İtalya'nın Milan kentinde biraraya geldi. Toplantıda çoğunluğu Ukrayna üzerinden Avrupa'ya ulaştırılan Rusya doğalgazının da konuşulması bekleniyor.

Putin, Ukrayna Moskova ile gaz anlaşmazlığına çözüm bulmazsa Avrupa'nın "" ile karşı karşıya kalacağı konusunda hali hazırda uyarıda bulunmuştu. Rusya bu yaz Ukrayna'nın borçlarını ödemediğini söyleyerek gaz arzını kesmişti.

Putin ve Poroşenko'nun yanı sıra AB ülkelerinin liderleri de toplantıda bulunuyor. İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların sona ermesi için Putin'e daha fazla baskı yapması bekleniyor.

Putin ise, Ukrayna'nın borçlarını ödemediğini vurgulauyarak "Avrupa'da çıkabilecek bir doğalgaz krizinden kimseRusya'yı sorumlu tutamaz" demişti.

İtalya 'daha iyimser'

Asya Avrupa Zirvesi (ASEM) vesilesi ile biraraya gelen liderlerin arasında İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi de var.

Renzi liderler arasındaki görüşmelerden sonra krize bir çözüm bulmak açısından "daha iyimser" düşündüğünü söyledi.

Renzi tarafların yapıcı olduğunu ancak halen ciddi farklılıkların ortadan kalkmadığnı söyledi.

İtalya lideri "Daha iyimserim, oldukça güçlü bir şekilde beraber çalışabileceğimizi umuyorum" dedi.