BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,95
ALTIN 2.448,67
HABER /  GÜNCEL

İsveç seçimleri: Aşırı sağ ile işbirliğine ret

İsveç'te genel seçimlerin galibi Sosyal Demokrat lider Stefan Lofven, koalisyon hükümetini kurma çalışmalarında aşırı sağ ile görüşmelere girmeyeceğini ilan etti.

Abone ol

İsveç seçimlerinin galibi Sosyal Demokrat lider Stefan Lofven, yeni hükümeti kurma çalışmalarında aşırı sağ ile görüşmelere girmeyeceğini ilan etti.

Ana muhalefetteki merkez sol sandıklardan yüzde 43,7 oy desteği alarak birinci çıkmış olsa da, hükümeti tek başına kurabilecek sandalye sayısının altında kaldı.

Yüzde 39,3 oy desteği alan merkez sağ parti iktidara veda ederken, Başbakan Fredrik Reinfeldt bu sonuçlar karşısında hem başbakanlık hem de parti liderliğinden istifa edeceğini açıkladı.

Göçmen karşıtı politikaları savunan aşırı sağdaki İsveçli Demokratlar ise yaklaşık yüzde 13 oy oranı ile ülkenin üçüncü en büyük partisi konumuna yükseldi.

İlk kez 2010 yılında parlamentoya giren aşırı sağ partinin lideri Jimmie Aakesson "Şimdi ipler bizim elimizde" diye konuştu.

Ancak aşırı sağ ile koalisyon görüşmelerini baştan reddeden Sosyal Demokratların, merkez sağ ile birlikte çalışma yollarını denemesi bekleniyor.

'Normale dönüş'

İsveç'te Sosyal Demokratların iktidara gelmesi 'normale dönüş' olarak tanımlanıyor. Ülkede 1920'den bu yana merkez sol, hiç bu kadar uzun süre muhalefette kalmamıştı.

Başbakan Reinfeldt'in önderlik ettiği sağ eğilimli koalisyonun iktidara gemesinden bu yana İsveç'te gelir vergisi ve ticari vergiler indirilmiş, kamu harcamalarında kesintiye gidilmişti.

Reinfeldt döneminde kamuya ait bazı şirketler de özelleştirildi.

Sosyal Demokratların lideri Stefan Lofven, seçimlerde galibiyetinin kesinleşmesi ardından yaptığı konuşmada "İstihdam, eğitim ve sosyal refah gibi ana gündem maddelerine odaklanmış durumdayız" dedi.