BIST 9.901
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.459,62
HABER /  GÜNCEL

ISSA: Maden kazaları kader değil

Uluslararası Sosyal Güvenlik Kuruluşları Birliği'nin Genel Sekreteri Hans - Hörst Konkolewsky, BBC Türkçe'ye açıklamasında maden kazalarının kader olmadığını belirterek, "Madencilik riskli. Fakat bu, kazaların önüne geçmeyeceğiniz anlamına gelmiyor" dedi.

Abone ol

Uluslararası Sosyal Güvenlik Kuruluşları Birliği'nin (ISSA) Genel Sekreteri Hans - Hörst Konkolewsky, maden kazalarının kader olmadığını belirterek, "Madencilik riskli bir sektör. Fakat bu, kazaların önüne geçmeyeceğiniz anlamına gelmiyor" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Soma'da yaşanan maden faciasına ilişkin 19. Yüzyıl ve 20. Yüzyılda yaşanan maden kazalarını örnek göstererek, "Bunlar sürekli olan şeyler, bu işin fıtratında bu var" demişti.

Başbakan Erdoğan, 2010 yılındaki Zonguldak’taki grizu patlaması sonrası yaptığı açıklamada da "madencilik mesleğinin kaderinde maalesef bu var” diyerek kazaları değerlendirmişti.

BBC Türkçe'ye konuşan Konkolewsky, Erdoğan'ın sözlerinin hatırlatılması sonrasında "kazalar kader değil" dedi.

Konkolewsky, madencilik sektörünün riskli bir alan olduğunu belirterek kaza ihtimalinin normal çalışma koşullarından sekiz kat daha fazla olduğunu söyledi.

Konkolewsky, Almanya'yı örnek gösterdi ve "Almanya'da 1960 yıllarda 400 ölümcül kaza gerçekleşiyordu. 2010'a gelindiğinde bu rakam sıfıra indi" diye konuştu.

Almanya'da bu sonuçta bazı madenlerin kapanmasının da etkisi olduğunu belirten Konkolewsky şöyle devam etti:

"Şunu biliyoruz ki güvenlik önlemleri ve güvenlik artırıcı sistemli çalışmalarla, en iyi ekipman ve teknik olanaklarla, önleyici adımlar ve kurtarma olanaklarıyla riski azaltmanız mümkün."

Türkiye'ye daha çok yatırım yapmalı

Konkolewsky Türkiye'de kazaların önlenmesi için daha çok yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

ISSA Genel Sekreteri, Türkiye'de bu konuda siyasi bir irade olduğunu ve güvenlik önlemlerinin AB standartlarına getirilmesi için önemli adımlar atıldığını vurguladı.

Konkolowsky ancak yasaların yaşama geçirilmesi konusunda eksiklikler bulunduğunu söyledi.

Türkiye'den Sosyal Güvenlik Kurumu'nun üyesi olduğu Uluslararası Sosyal Güvenlik Kuruluşları Birliği'nin 150 ülkede 340 üyesi bulunuyor.