BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.445,81
HABER /  GÜNCEL

Irak: Maliki başbakanlık görevini bırakmayı kabul etti

Irak Başbakanı Nuri Maliki görevini bırakmayı kabul ettiğini açıkladı. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum yeni hükümeti kurma görevini daha önce Haydar El Abadi'ye vermişti.

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri Maliki görevini bırakmayı kabul ettiğini açıkladı.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum yeni hükümeti kurma görevini daha önce Haydar El Abadi'ye vermişti.

Haydar El Abadi, Şiileri temsil eden en büyük siyasi hareket olan Ulusal İttifak tarafından başbakanlığa aday gösterilmişti.

İki dönemdir görevde olan Şii Başbakan Nuri el Maliki ise, El Abadi’nin başbakanlığını kabul etmesi için uluslararası baskı altındaydı.

Eski adıyla "Irak Şam İslam Devleti" (IŞİD), yeni adıyla "İslam Devleti" örgütü; Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u 10 Haziran'da ele geçirmesi sonrası Malike’ye yönelik eleştiriler artmıştı.

IŞİD kısa süre içerisinde Irak'ta hızla ilerlemesine sebep olarak Maliki'nin Sünnileri dışlayan bir politika izlemesi ve bu nedenle örgütün Sünni tabanda destek bulması gösteriliyordu.

İran da Abadi'den memnun

İktidardan dışlanan Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin en önemli müttefiklerinden İran da El Abadi'nin hükümeti kurmakla görevlendirilmesi sürecini desteklediğini bildirdi.

Bu, Maliki'nin artık Tahran'ın desteğine sahip olmadığının ilk işareti olarak yorumlandı.

İran'ın desteği, 2010'daki tartışmalı genel seçimler ardından Maliki'nin başbakanlıkta kalması ve ikinci dönem görev yapmasında etkili olmuştu.

Haydar El Abadi kimdir?