BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,74
ALTIN 2.435,76
HABER /  GÜNCEL

Irak: ABD'den Türkmen kentine yardım

İki aydır IŞİD kuşatması altındaki Ömerli kentinde yaşayan Şii Türkmenlere havadan insani yardım paketleri atıldı. ABD bazı IŞİD mevzilerine de saldırı düzenlerken, Ömerli kentinin etrafındaki kuşatma kırılmaya çalışıyor.

Abone ol

Pentagon, ABD'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kuşatması altında olan Şii Türkmen kenti Ömerli'ye havadan insanı yardım attığını ve bazı IŞİD noktalarına saldırı düzenlediğini açıkladı.

Ömerli iki aydır kendisine İslam Devleti adını veren IŞİD örgütünün kuşatması altında bulunuyor. Kentte yaklaşık 15 bin Şii Türkmen yaşıyor.

Havadan insani yardım konvoyuna İngiltere, Avustralya ve Fransa'nın da katılırken Türkmenlere gıda, su ve tıbbi malzeme atıldı.

Birleşmiş Milletler, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içerisinde kalan Ömerli kentinin savunması kırılırsa bir katliam yaşanmasından korkuyor.

Pentagon Ömerli'deki sivillerin can güvenliği için operasyonların sınırlı tutulacağını söyledi.

Şiiler IŞİD militanları tarafından dinlerinden dönen kimseler olarak görülüyor.

Şii milisler, Irak ordusu ve Peşmerge kent etrafındaki IŞİD kuşatmasını kırmaya çalışıyor.

Amaç hem IŞİD kuşatmasını kırmak hem de Irak'ın başkenti Bağdat'tan kuzeye giden ana yolu açmak. Yol şu anda IŞİD tarafından kesilmiş durumda.

BBC muhabiri Jim Muir, kentteki IŞİD kuşatmasının hemen kırılmasının mümkün görünmediğini ve bunun uzun bir zaman alabileceğini söylüyor.