BIST 8.823
DOLAR 32,34
EURO 35,08
ALTIN 2.240,43
HABER /  SEÇİM

30 Mart seçim sonuçlarıyla ilgili şok itiraf

30 Mart yerel seçim sonuçlarıyla ilgili şaibe iddialarına ilişkin yargılama başladı. İfade veren bir sandık görevlisi ise sonuçların değiştirildiğini itiraf etti

Abone ol

Kağıthane'de 30 Mart yerel seçimlerinde seçim sonuçlarının Ak Parti lehine değiştirildiği ididasıyla açılan dava İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Duruşmaya katılan sandık başkanı Necmeddin Kara sandık sonuçlarında değişiklik yapıldığı itirafında bulundu. Kimlik tespitinde öğretmen olduğunu söyleyen Kara, ifadesinde hakkındaki suçlamaları redderek, 1060 No'lu sandık başkanı olduğunu ifade etti.

Kara şunları söyledi:

"Seçim sonuçlarını ve sandığı teslim etmek için seçim kuruluna geldim. Zaten çok kalabalıktı. Yanımızda polis te vardı. Sandıkta görevli diğer üyeler yanımızdan ayrıldı. Sadece bir üye benimle birlikte geldi. Ben sandığı teslim ederken iptal edilen oylarla ilgili olarak hesapların tutmadığı bana söylendi. 1 oy ve başka bir kısımda da 8 oyluk iptallerimiz vardı. Oradaki görevli bana denkleştirme yapılacağını, üstteki iptalin altları da etkilediği söyleyip paraf etmemi söyledi. Ben dediğini yaptım. Soruşturma aşamasında gördüm ki benim yaptığım 1 ve 8 oyluk değişiklikler değil, birçok değişiklik yapılmış, bunları ben yapmadım. Söz konusu evrakları ben Mustafa Püne ve Zafer Eraslan isimli şahıslara teslim ettim. Bu şahıslar yan masada bulunan bir gruba hakimler grubuna danıştı, onlarda mutabakat verdi bu 1 ve 8 oylarla ilgili olarak paraf etmem uygun görüldü."

'DAVANIN MAĞDURUYUM'

CHP Kağıthane İlçe Başkanı Avukat Zeynel Öztürk de sanıktan şikayetçi olduğunu belirterek davaya katılmak istediğini belirtti. Katılma talebinde bulunan Cemil Çelik de "Yapılan seçimlerde belediye meclisi 13. sıradaki CHP adayıydım. Seçimlerde tüm seçmenlerime bütün oylara sahip çıkacağımıza ilişkin söz verdim. Ancak bazı şeyler yaşandı, açılan davanın mağduruyum. Davaya katılmak istiyorum. Bu seçimlerde seçilemedim" diye konuştu.

CHP'NİN KATILMA TALEBİ KABUL EDİLDİ

Suçtan zarar görme olasılığı karşısında müşteki CHP'nin ve Cemil Çelik'in davaya katılmalarına karar veren mahkeme, Kağıthane İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na yazı yazılarak sanığın savunmasında geçen Mustafa Püne ve Zafer Eraslan'ın seçimlerde görevli olup olmadığının bildirilmesine, olumlu cevap gelmesi durumunda bu şahısların tanık olarak duruşmaya çağrılmalarına hükmetti. Mahkeme eksikliklerin giderilmesi için duruşmaya erteledi.

SANIKLARIN 8'ER YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

CHP Kağıthane İlçe Başkanı Avukat Zeynel Öztürk, 30 Mart yerel seçimlerinde 36 sandıkta seçim sonuçlarının Ak Parti lehine değiştirildiği iddia ederek itiraz etti. İddianamede, itiraz üzerine Kağıthane İlçe Seçim Kurulu'nca yapılan incelemede birçok sandıkta oylara eklemeler yapıldığı, bu eklemelerin yazılar karalanarak kimi yerde okunmaz hale getirilerek, rakam ve yazı ile ilaveler yapıldığı belirterek suç duyurusunda bulunduğu anlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da sandık sayısının fazla olması nedeniyle 36 sandık için ayrı ayrı soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda 29 sandığa ilişkin, 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı davalar açıldı. İddianamede sanıkların atılı suçu işlediği yönünde yeterli şüphe oluştuğu belirtilerek, "Seçim sonucunu değiştirmek' ve 'Sahte tutanak düzenlemek' suçlarından 5'er yıldan 8'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.