BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.438,45
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

2010 yılının son film festivali!

Sinemaseverler bu haber tam da size göre. Uzun uğraşlar sonucunda ortaya çıkan emeğin gösterimi başladı.

Abone ol

Malatya, Ankara, Artvin Ordu... Anadolu'nun dört bir yanından birbiri ardınca gelen festival haberlerine İstanbul, biraz da kıskanç bir edayla 'yeni' bir film festivaliyle karşılık verdi. 'Randevu İstanbul Film Festivali', yeni olmasına yeni, ama köksüz de değil.

TÜRSAK Vakfı'nca 12 yıldır düzenlenen Sinema-Tarih Buluşmaları, yetişkinliğe adım atar gibi 13. yılında farklı bir karaktere bürünerek Randevu İstanbul adını aldı. Sadece adıyla değil içeriğini zenginleştirerek 'festival' nitelemesini hak ediyor. Sinema-Tarih dönemlerinde her yıl belirlenen bir tema etrafında filmler seçilirken; Randevu İstanbul, Cannes Berlin, Toronto gibi dünyanın sayılı film festivallerinden bir 'yıl sonu hasadı' yapıyor sinemaseverler için.

Adeta on üç yaşında doğan Randevu İstanbul, önceki akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki açılış töreniyle 'ilk adımı'nı attı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, festivalin tarih danışmanı İlber Ortaylı'nın yanı sıra sinema ve sanat dünyasından pek çok isim de arkasında 12 yıllık bir emek bulunan bu ilk adımın heyecanını paylaştı. TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil, Sinema-Tarih Buluşmaları ile başlayan bu etkinliği, festival çatısı altında geleceğe taşıma kararlılığını 'kültür'e yaptığı vurguyla dile getirdi. Bakan Günay da festivali düzenleyenlerin hakkını teslim ederek, "Biz sadece böyle etkinliklerin yapılabilmesi için ortam hazırlıyoruz, destek veriyoruz." dedi. Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın kısa bir konuşma yaptığı törende, sinemaya katkılarından dolayı yönetmen Yeşim Ustaoğlu, sinema yazarı Burçak Evren ve Fono Film'in sahibi Cemal Okan, diğer festivallerden farklı olarak onur ödülü değil de 'ışık ödülü' aldılar. Açılış gecesi, Milyoner'in Oscar'lı yönetmeni Danny Boyle'un son filmi 127 Saat'in gösterimiyle sona erdi.

OSCAR'LIK FİLMLER GÖSTERİLECEK!

30 Aralık'a kadar sürecek festivalde film gösterimleri yarın başlıyor. Cinebonus Maçka G-Mall, Beyoğlu Cinemajestic ve Fransız Kültür Merkezi, festivalin mekânları. Gezici Festival'de ödül alan 'İllegal' ile "Chongqing'de Hüzün"ün de yer aldığı festivalde Oscar'a aday olması beklenen 127 Saat, Aşk Sarhoşu ve Blue Valentine filmleri de sinemaseverleri bekliyor. Fransız Kültür Merkezi'ndeki gösterimlerin ücretsiz olduğu festivalde biletler tam 5, indirimli 4 TL.