BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

02 Ekim 2011 Basın Özeti

İngiliz Pazar gazetelerinden seçtiklerimiz: kapitalizmde reform arayışları, ABD'nin Evlaki suikasti, NATO'dan Hakkani hareketine darbe ve Ortadoğu'da mezhep kavgası ve demokrasi...

Abone ol

İngiliz Pazar gazetelerinin ortak konularından biri, Batılı ülkeler başta olmak üzere, küresel ekonominin yaşadığı sorunlar ve çözüm arayışları...

Observer yazarı Will Hutton 'iyi kapitalizm diye bir şey var ve ona şu anda her zamankinden daha fazla ihtiyaç var' diyor.

İngiltere'de sosyal demokrat eğilimli bir düşünce adamı olarak bilinen Hutton, bu konularda bir dizi kitabın da yazarı.

Hutton İngiltere'nin modern zamanların en kötü ekonomik koşulları içinde olduğu kanısında.

Buradan çıkış önerisi ise ülkede kapitalizmin yeniden düzenlenmesi.

Observer yazarı, İşçi Partisi lideri Ed Milliband'in geçtiğimiz hafta yapılan parti kongresinde dile getirdiği görüşleri destekliyor.

Hutton, Milliband'in 'aç gözlü ve sorumsuz' şirket yöneticilerine yönelttiği eleştirilere kimi çevrelerin gülüp geçtiğini, oysa İşçi Partisi liderinin eski düzene meydan okumakla doğru bir iş yaptığını kaydediyor.

Hutton çözümün, son 30 yıldır yerleşmiş olan ekonomik düzenin kökten değişiminden geçtiği kanısında.

El Kaide'nin Yemenli vaizine operasyon

Sunday Times, El Kaide'nin Batı'daki propaganda faaliyetlerinde önemli rol üstlenen Yemenli Enver el Evlaki'nin öldürülmesine geniş yer ayırıyor.

Hareketin etkili isimlerinden biri olarak gösterilen Enver el Evlaki'nin Yemen'de ABD casus uçaklarının hava saldırısı sonucu öldüğü bildirilmişti.

Gazeteye göre, Evlaki'nin ölümüyle sonuçlanan operasyon Suudi Arabistan'dan gelen ihbarla yapıldı.

Amerikalılar Evlaki'nin bir dizi saldırı ve saldırı girişiminde önemli rol üstlendiğini söylüyor.

Sunday Times muhabiri Christina Lamb de, Washington mahreçli haberinde, Amerikan casus uçaklarının iki hafta boyunca Evlaki'yi takip ettiklerini bildiriyor.

Habere göre, Evlaki Yemenli bir aşiret reisinin evinde kahvaltısını yaptıktan sonra bindiği Toyota marka kamyonette, insansız ABD uçaklarından atılan iki füzeyle öldürüldü.

Gazete, Evlaki ile birlikte, Inspire adlı elektronik dergiyi çıkaran ve Batı'da önemli bir hayran kitlesi bulunan Samir Han'ın da hava akınında öldürüldüğünü yazıyor.

Samir Han, Pakistan kökenli bir Amerikan vatandaşıydı; onun gibi Amerikan vatandaşı olan Enver el Evlaki'nin ailesi ise Yemenli.

ABD Başkanı Barack Obama, Evlaki'nin öldürülmesinin El Kaide'ye büyük bir darbe olduğu yorumunu yaptı.

Ancak gazeteye göre, Obama ne bu opersyonun ne de Usame bin Ladin'in öldürülmesinin hayrını yeterince görebildi.

Gazetenin aktardığı son kamuoyu yoklamasına göre, Amerikalıların %62'si Obama'nın terörle mücadelesinden memnun ama %90 ABD'nin ekonomik durumunu 'iç karartıcı' buluyor.

NATO'dan Hakkani hareketine darbe

Sunday Telegraph, Afganistan'da NATO komutası altındaki uluslararası kuvvetin, Hakkani şebekesinin üst düzey sorumlularından Hacı Mali Han'ı yakalamasını değerlendiriyor.

Pakistan'la bağlantılı olduğu ileri sürülen şebeke, Afganistan'da yapılan son saldırıların sorumlusu olarak görülüyor.

Gazete, son operayon ardından Pakistan üzerinde 'teröristleri temizlemesi' yönünde baskının arttığını kaydediyor.

Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'nden yapılan açıklamada, Hacı Mali Han'ın salı günü Paktia bölgesinde, Afgan askerleri ve uluslararası koalisyonun ortak operasyonuyla tutuklandığı belirtilmişti.

Sunday Telegraph, yetkililerin militan liderin ağır silahlı olduğunu ancak tutuklanması sırasında karşı koymadığını söylediğini belirtiyor.

Hacı Mali Han'ı Hakkani şebekesinin Afganistan'daki lideri olarak niteleyen gazete, yakalanmasının harket için büyük darbe olduğu kanısında.

Gazete Hakkani hareketinin Sovyet ordusuna karşı savaştıkları sırada CIA'dan para yardımı aldıklrını da belirtiyor.

Örgütün nerede örgütlendiği konusunda ise ABD ve Afganistan farklı, Pakistan ve Hakkani örgütü farklı açıklamalar yapıyor.

Gazete, Pakistan'ın bu tür örgütleri dış politikasının gayrı resmi kolu olarak kullandığını ancak İslamabad'daki bazı diplomatların bu politikanın ters teptiği kanısında olduklarını aktarıyor.

Ortadoğu'da mezhep kavgası ve demokrasi

Independent on Sunday yazarı Patrick Cocokburn Ortadoğu'da demokratikleşme yönünde atılan adımları değerlendiriyor.

Gazetenin Ortadoğu uzmanı yazarına göre, müslüman toplumlardaki mezhep kavgası demokrasinin önünü tıkayacak.

Sünnilerle Şiiler arasındaki kadim nefretin bölge ülkelerinin yöneticileri tarafından istismar edildiğini belirten yazar, bu nefret nedeniyle Arap baharının Mısır'ın doğusuna geçemeyeceği kanısında.

Yazar, günümüzde islam dünyasının farklı kesimlerine alttan alta kanlı bir savaşın sürdüğü ve medyanın bunu görmezden geldiği kanısında.

Çeşitli radikal islamcı Sünni örgütlrt tarafından Şiilere yapılan saldırılardan örnekler veren yazar, Şii-Sünni geriliminin 1979 yılındaki İran devriminden bu yana arttığını ileri sürüyor.

Yazar, Suriye ve Bahreyn'deki durumu bunun bir örneği olarak gösteriyor ve bu gerilim nedeniyle Arap Baharının Mısır2ın doğusunda yayılamayacağı yorumunu yapıyor.