BIST 9.549
DOLAR 32,50
EURO 34,75
ALTIN 2.478,64
HABER /  EKONOMİ

Ziraat Bankası'na kara para incelemesi!

ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin, Ziraat Bankası New York şubesinde denetime başladığı bildirildi.

Abone ol

ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri, daha önce önlem almaları için 60 gün mühlet verdikleri Ziraat Bankası New York şubesinde denetime başladı.

FED daha önce Ziraat Bankası yönetim kurulu ve şube yönetiminin kara para aklanmasının önlenmesine dair önlemlerin güçlendirilmesi için 60 gün mühlet verdiğini duyurmuştu. Teftişin ne zaman biteceği ile ilgili net bir tarih verilmedi.

CHP'Lİ VEKİL UMUT ORAN, BABACAN'A SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ

ABD’de ulusal ve eyalet düzeyinde bankaların denetlenmesinden sorumlu ABD Merkez Bankası yetkililerinin, Ziraat Bankası  New York şubesindeki yıllık denetimine başladığı bildirildi. Teftişin ne zaman biteceği ile ilgili net bir tarih verilmedi. Bankanın günlük işlem faaliyetlerinin ise devam ettiği belirtildi.

Yetkililer, FED’in rutin bir denetim yaptığını, belli bir süre sonra teftişle ilgili raporun internette yayınlanacağını ifade etti. ABD Merkez Bankası’nın internet sitesinde yer alan 25 Haziran tarihli anlaşma metninde Ziraat Bankası New York şubesinde 1 Temmuz 2012 ile 31 Aralık 2012 arasında gerçekleştirilen dolar takas işlemlerini şüpheli aktivite olarak tanımlamış ve bunların incelenmesini talep etmişti.

CHP milletvekili Umut Oran’ın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Fed yetkililerinin Ziraat Bankası’nın New York şubesinin bireysel bankacılık faaliyetlerini durdurup durmadığını sordu. Konu ile ilgili olarak Reuters’ın sorusunu yanıtlayan Ziraat Bankası’ndan bir yetkili, “Dün, Fed ABD’deki bütün bankalara yaptığı yıllık rutin, planlı, takvimli denetimine başladı New York şubede. İki konunun birbiriyle alakası yok. Bu birkaç hafta sürecek bir denetim. İşlemleri engelleyici bir durumu yok” dedi.

ORAN, 60 GÜNLÜK EYLEM PLANI VERİLİP VERİLMEDİĞİNİ DE SORDU

Oran soru önergesinde ayrıca Fed’in 1 Temmuz’da Ziraat Bankası New York şubesinden istediği kara para ile mücadele için 60 günlük bir eylem planının verilip verilmediğini de sordu. Yetkili, “Fed’in iç kontrol sistemi ile ilgili talep ettiği iş planı 60 günlük süresi içinde Fed’e sunuldu. Şu anda Fed’in değerlendirip cevaben dönmesi bekleniyor. Ona göre plan devreye alınacak” dedi.