BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Zekeriya Öz’ün Amerikalılarla sır toplantısı!

FETÖ firarisi Zekeriya Öz’ün Çağlayan Adliyesi’nde, tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluk görevlisi Metin Topuz ve Amerikan heyeti ile bir toplantı yaptığı ortaya çıktı. Peki sır toplantıda neler konuşuldu?

Abone ol

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 17 -25 Aralık’taki operasyonlarla ilgili FETÖ’cü hâkim, savcı ve polislerin kimlerden talimat aldığını ortaya çıkarmak için başlattığı soruşturma kapsamında önemli bilgilere ulaşıldı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan, FETÖ şüphelisi polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilen ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, önceki gün çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.Aydınlık, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Topuz'un savcılık ifadesine ulaştı.

ABD’DEN GELEN HEYET

İfadesinde, Zekeriya Öz’ün Çağlayan Adliyesi’ndeki makam odasında Amerikalılarla bir toplantı yapıldığından bahseden Topuz, şunları anlattı: “Zekeriya Öz ile Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 2 defa görüşme yaptık. İlk görüşmem yanlış hatırlamıyorsam 2013 yılındaydı. Amerika’dan gelen bir heyetle birlikte kendisini ziyarete gittik, toplantıya ismini şu anda hatırlayamadığım bir başsavcı vekili de katıldı. Başsavcı vekili adliye girişinde bizi karşıladı ve odasına aldı. 5 dakika sonra da Zekeriya Öz geldi. Adliye konularında nasıl beraber çalışabileceğimize ilişkin konuşma oldu. Grupta benim dışımda herkes Amerikalı idi.”

İKİ AMERİKALIYLA SIR GÖRÜŞME

Metin Topuz yine adliyede Zekeriya Öz’ün makamında düzenlenen bir diğer görüşmenin ise dönemin İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy ile yapıldığını söyledi. Toplantının Aksoy tarafından ayarlandığını belirten Topuz, görüşmeye iki Amerikalı'nın da katıldığını ifade etti.

SAVCIYI AMERİKA’YA GÖTÜRME TEKLİFİ

Topuz, görüşmede takip ettikleri bir konuyla ilgili savcının Amerika’ya götürülmesi teklifinde bulunduklarını, ayrıca Zekeriya Öz’ü de davet ettiklerini ancak kendisinin VIP karşılama istediğini ancak bunun kabul edilmediğini öne sürdü. Dönemin Mali Şube Müdür Yardımcısı Yakup Saygılı’nın da kendisini birçok kez ziyaret ettiğini söyleyen Topuz, FETÖ’cü polis müdürü Yasin Topçu ve İ.Ş., isimli bir başkomiser ile de bir defa yurtdışına gittiklerini anlattı. Topuz, Washington’da konuyla ilgili Amerikan savcısıyla görüştüklerini de ekledi.

BAHSEDİLEN SAVCI KİM?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Metin Topuz’un beyanlarının ardından ifadede ABD’ye götürülmesi istenilen savcının kim olduğunu ve hangi konuyla ilgili Amerikalılarla görüşmelerin yapıldığını araştırdığı öğrenildi.

ABD ELÇİLİĞİ SAHİP ÇIKTI

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından ABD elçiliği “Çalışanların tutuklanmasından rahatsızlık duyulmaktadır” açıklamasını yaptı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Amerikan Hükümeti, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk Hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız."