BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.505,76
HABER /  GÜNCEL

Zekai Aksakallı'nın görevden alınmasıyla ilgili bir bomba iddia daha

Zekai Aksakallı'nın Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan alınmasıyla ilgili Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi dikkat çekici bir iddiayı daha gündeme getirdi. Aksakallı'nın, 15 Temmuz gecesi evinde olduğu, karargaha ise sabah geldiği için görevden alınmış olabileceğini yazdı.

Abone ol

Zekai Aksallı'nın Özel Kuvvetler Komutanlığı görevinden alınarak Gelibolu 2. Kolordu Komutanı yapılması tartışma konusu olmuştu. Aksallı'nın görevden neden alındığı yönünde birçok iddia gündeme gelirken, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi işin perde arkasına dair bomba bilgiler aktardı.

En dikkat çeken ise Zekai Aksakallı'nın Hulisi Akar ile aralarının açılmasının asıl sebebi...

İşte Selvi'nin yazısında öne çıkan bölüm şöyle: Zekai Aksakallı ile ilgili bardağın hem dolu hem boş tarafına bakmaya çalışacağız.

1- Zekai Aksakallı, 15 Temmuz gecesi Ömer Halisdemir’e, Semih Terzi’nin öldürülmesi talimatını verdi.

2- 15 Temmuz gecesi TV’lere bağlanıp, “Paralel ihanet şebekesi darbe girişiminde bulunmaya çalışıyor ama başarılı olamayacak” diye konuştu. 

Böylece, darbenin başarısız olmasında iki önemli müdahalede bulundu. Semih Terzi öldürülmeyip Özel Kuvvetler’in komutasını ele geçirseydi, o gece çok kanlı olacaktı.

İki araçla önünü kesip teslim almaya gelen darbecilerin elinden kurtulmayı başaran Aksakallı Paşa’nın gece boyunca irtibat kurduğu askeri birliklerin darbecilere karşı mücadelesinde yararlı hizmetleri oldu.

O GECE EVDE EŞİNİ TESKİN EDİYORDU İDDİASI
Şimdi bir de bardağın boş tarafına bakalım. Darbecilerin suikast timi göndererek ortadan kaldırmak istedikleri 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel, 15 Temmuz gecesiyle ilgili Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadede, “Zekai Aksakallı beni aradı, ’Karargâh işgal edildi, ben evdeyim’ dedi. Ben,’ Karargâha dön’ deyince de ’Karımı teskin ediyorum’ cevabını verdi” dedi. Temel Paşa’nın bu sözleri, o ana kadar oluşan “Kahraman Aksakallı” portresini sarstı.

AKSAKALLI'YI KISKANDILAR MI?
Bir de “Tanburacı Paşa” işi var. Diyarbakır Asayiş Bölge Komutanı Korg. Hasan Kundakçı, 90’lı yıllarda elinde silahıyla askerin başında operasyonlara çıkardı. Tanburacı Paşa deyimi oradan geliyordu. Çok ön plana çıkınca Genelkurmay Karargâhı’nın şimşeklerini üzerine çekmişti. Korgenerallikten emekli edildi. Zekai Aksakallı’nın, Fırat Kalkanı operasyonunda bir taşın arkasında siper alan, balkondan dürbünle izleyen görüntüleri yayınlanınca, “Kundakçı Paşa” yorumları yapılmıştı. Hem karargâh hem siyaset pek memnun kalmamıştı.

ASIL MESELE HULUSİ AKAR İLE İLGİLİ SÖZLERİ

Yine de Zekai Paşa’nın 15 Temmuz’da darbecilere karşı verdiği mücadele her şeyin ötesindeydi. Ta ki, “TSK’da kriz ve olağanüstü durumlarda ilk  haber alınır alınmaz ‘Personel kışlayı terk etmesin’ emri verilir. Birlik  komutanları kışlalarında mesaiye devam eder. Her zaman uygulanan bu temel ve  basit kural 15 Temmuz 2016’da ilk haber alındığı zaman uygulanmamıştır. Uygulansaydı darbe girişimi baştan açığa çıkardı” diyene kadar. Bu sözlerin hedefinin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar olduğu söylendi. Aksakallı için sonun başlangıcı yorumları ise o tarihten itibaren yapılmaya başlandı.