BIST 10.231
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.475,61
HABER /  GÜNCEL

Zazalar, Çerkesler, Lazlar memnun

Hükümetin okullarda seçmeli ders kararı, azınlıkları sevindirdi. Dernekler 'yetmez ama evet' görüşünde.

Abone ol

Radikal gazetesi Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren Lazca, Çerkesçe, Abhazca, Kürtçe ve Zazacanın seçmeli ders olarak okutulması kararını etnik kimlik siyaseti yapan dernekler ve yayın organlarına sordu.

Gazetenin Genel olarak “yeterli değil ama yardım ederiz” diyen derneklerin kararla ilgili değerlendirmeleri şöyle:

'Yeterli değil'
Zaza Dil ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tüzün:
“Yeterli değil. Bu anadilin anlam ve öneminin kavranamamış olduğunun göstergesi. Dillerin sahipleri bir araya gelip, derli toplu bir program yapılmalı. Zazaca öğretecek pek çok kişi bulunur. Bakanlık isterse, düzenleyeceği kurslarla 3 ayda istediği kadar öğretmen yetiştirebilir.”

‘Pilot uygulama olabilir’
Jıneps gazetesinden İnci Hekimoğlu: “Seçmeli ders yeterli değil, Çerkesçe eğitimi ilkokuldan itibaren resmi dilin yanı sıra başlamalı. Türkiye’de 5-7 milyon arasında Çerkes nüfus var, ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi’nde, Adapazarı’nda, Kayseri’nin bazı ilçeleri, Sakarya , Sinop civarına dağılmış durumdayız. Bu tür yerlerde pilot uygulama başlatılabilir. Fakat ilk yapılması gereken eğitimcilerin eğitilmesi.”

'Sevindirici karar'
İstanbul Kafkas Abhazya Kültür Derneği’nden Hakan Ander:
“Abhazcanın seçmeli ders olarak okutulması son derece sevindirici ve demokratik bir karar. Abhazların bu konudaki çabaları karşılık buldu. Elimizden gelen desteği sağlayacağız.”

Türkiyeli Lazlar da kendi dillerini unutuyor. Bugün İsmail Avcı Bucaklişi’nin Boğaziçi Üniversitesi’ndeki seçmeli dersi dışında Lazca eğitim yok. Bucaklişi, daha önce Sima Laz Kültür Vakfı’nın anadilde eğitim için başvurduğunu fakat yanıt alamadığını ifade ediyor. Laz entelektüellerinin MEB’le işbirliğine hazır olduğunu söyleyen Bucaklişi, derse talep bakımından ise ümitli olmadığını söylüyor.

Boşnaklar: Biz istemiyoruz
Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Muzaffer Güneş: “Boşnakça, Kürtçe, vs’nin seçmeli ders olarak konmasının kaos yaratacağını düşünüyorum. Anadilimiz Boşnakçayı öğreneceksek, kendi aramızda dernekler olarak bunu yaparız. Ama seçmeli ders olarak müfredata konması uygun değil.”