BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,86
ALTIN 2.427,87
HABER /  GÜNCEL

Zarrab davasından Türk bankaları nasıl etkilenecek?

ABD'nin Türkiye'ye karşı Halkbank üzerinden başlattığı operasyon sonrası en çok merak edilen soru Türk bankaların davalardan etkilenip etkilenmeyeceği oldu.

Abone ol

ABD'de devam eden Reza Zarrab'ın tanık olduğu, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın sanık olarak yargılandığı davanın Türkiye'ye nasıl bir etkisinin olacağı tartışılıyor. Davanın sonunda bazı Türk bankalarına ağır cezalar kesilebileceği ifade edilirken bu konuda dikkat çekici açıklama Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan'dan geldi. 

Özcan ABD’de görülen davanın haksız bir dava olduğunu belirterek, “Geçmişte Halkbank’ta çalıştım. Halkbank’ın uluslararası kurallara, ambargolara harfiyen uyduğunu düşünüyorum. Bu işlemleri yaparken ABD otoriteleri ve Birleşmiş Milletler ile yakın çalışma içindeydi. Bu daha hepimizin bildiği gibi siyasi yönü ağır basan dava. Bunun sonucunda ne olacağını kestirmek mümkün değil. Ama ben şahsen Türk bankacılık sisteminin çok etkileneceğini düşünmüyorum” dedi.

Hükümetten Atilla davasıyla ilgili flaş açıklama!..

DOLARDAKİ ARTIŞ

“Türkiye’nin kamu bilançosu hiç olmadığı kadar güçlü. Kamu borç stokunun milli gelirimize oranı yüzde 28. Kura karşı duyarlılık azaldı. Bankacılık sektörüne baktığımızda sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 17’lerde olduğunu görüyoruz. Kaldıraç oranları da oldukça düşük olan bankaların çok güçlü olduğunu görüyoruz. Ülke olarak bir borç yükü sorunumuz da yok. Hane halkının 100 milyar dolar fazlası var. Son dönemde tartışma konusu olan ve 212 milyar dolar döviz borcu olan reel sektörün de hazırlıklı olduğunu görüyoruz. Reel sektörün de önümüzdeki bir yılda döviz fazlası mevcut. Türkiye’nin genel bilançosunun da iyi olduğu ortada. Bu tablo bize dövizdeki yükselişin normal olmadığını gösteriyor. Güçlü Türkiye’yi istemeyenlerin dönem dönem bu şekilde ortaya çıkacağını biliyoruz. Türkiye bunların hepsini aşacak güçtedir.”