BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.387,63

Zamlar Nereye Gidecek?

%4 Maaş zammı az ama ...

Kamu çalışanlarına yüzde 4+4 maaş zammı yapıldı. Bu artış az ama birçok ülke ekonomik krizle, iflas etmemekle uğraşırken, buna da şükür diyelim. Şimdi gelelim, ‘Bu zam nereye gidecek?’ sorusuna gelin bir değişiklik yapalım bu parayı yatırıma ayıralım.


Paradan kolay para kazanma dönemi bitti. Türkiye’de yeni bir dönem başladı, yatırım dönemi. Yatırıma bir yerden başlamalıyız, kendimize uygun, ölçülebilir risk alabiliriz. Küçük, düzenli, emin adımlar yatırım araçları ile tanışmak için en ideal yol. Yatırım deyince aklınıza büyük paralar gelmesin. İşte maaş zammınızla (diyelim 80 lira) yapabileceğiniz düzenli yatırımlar:


Bireysel emeklilik:56 yaşında bu sistemden emekli olduğunuzda ek bir toplu para ya da aylık maaşla yaşam kalitenizi sürdürebilirsiniz. Üstelik cazip vergi avantajları da var. Örnek: Otuz yaşındasınız ayda 85 lira ile bireysel emeklilik sistemine katıldınız. 56 yaşında bu sistemden emekli olduğunuzda elinize 82.000 lira civarı para geçeceği tahmin ediliyor.

 
Hisse senedi: 80 TL ile her ay düzenli olarak İMKB’nin en büyük 30 (İMKB30) ve en büyük 100 (İMKB100) şirketinin endekslerine para yatırabilirsiniz. Evet, hisse senedi almak için çok paraya ihtiyacınız yok. Özellikle uzun dönemde çocuğunuz için olan yatırımları da tavsiye ederim.

Yatırım fonu: 80 TL ile her ay düzenli olarak yatırım fonu alabilirsiniz. Çeşit çeşit yatırım fonları var. Gidin bankacınızla görüşün sizin risk anlayışınıza uygun fonu belirleyin.


Döviz: Döviz yatırımı karmaşık ve zor bir konu, o sebeple pek tavsiye etmiyorum ama döviz sizi güvencede hissettiriyorsa (eski alışkanlık ne de olsa), yurt dışı seyahati gibi bir hayaliniz varsa
her ay dolar ya da euro alabilirsiniz.


Altın: Altın rekordan rekora koşuyor. Dünyadaki tedirginlik devam ettikçe de bu trend sürebilir (sürmeyebilir de). Bankada altın hesabı açtırıp birikimlerinizi altın olarak yapabilirsiniz.


Karma: Yatırımlardan bir sepet oluşturup, bir ay altın, bir ay döviz, bir ay hisse, bir ay yatırım fonu alabilirsiniz.

Her ne karar verirseniz verin, bu elinize geçecek zammı gelmemiş varsayıp, otomatik bir hesapta değerlendirirseniz, hayatınızda yeni bir dönem başlatabilirsiniz. Yani hayatınızda yeni bir dönem başlatabilirsiniz. Yani ‘Yatırım Dönemi’. Neden bu fırsatı kaçırasınız?


Sağlık, sevgi ve para ile kalın